Acasă Actualitate Caz șocant în vestul țării! Sute de litri de acid sulfuric, turnaţi...

Caz șocant în vestul țării! Sute de litri de acid sulfuric, turnaţi în puţul de apă potabilă al unui sat, de angajații primăriei

DISTRIBUIȚI

O improvizaţie la care au recurs o echipă de muncitori ar putea avea consecinţe grave asupra sănătăţii a sute de oameni într-o localitate din judeţul Bihor. Pânza de apă freatică ar putea fi poluată, după ce sute de litri de acid sulfuric într-un puţ cu apă potabilă. În timp ce autorităţile locale bagatelizează incidentul, Garda de Mediu a avertizat că acidul sulfuric folosit are o puritate mare, ceea ce face ca substanţa să fie una periculoasă.

Sute de litri de acid sulfuric au fost turnaţi în puţul de apă potabilă în satul Câmpani, din comuna Pomezeu, judeţul Bihor. Cei care au deversat substanţa chimică sunt chiar angajaţii Primăriei care încercau să monteze o pompă, scrie Adevărul.

Peste 400 de oameni care trăiesc în satul Câmpani au rămas timp de cinci zile fără apă potabilă. Localitatea este în prezent racordată la reţeaua satului învecinat, după intervenţie demnă de „cascadorii râsului” pe care au realizat-o specialişti ai Primăriei şi cei ai Asociaţiei Comunelor din România. Incidentul a avut loc toamna trecută, când pompa de apă montată în puţul adânc de 300 metri, pentru a împinge apa spre reţeaua de alimentare a localităţii, s-a stricat.

În loc să apeleze la o firmă specializată în decolmatarea puţurilor şi extragerea pompelor, ediul comunei a trimis o „echipă tehnică” a Primăriei Pomezeu şi a Asociaţiei Comunelor din România pentru a scoate pompa stricată şi a o înlocui cu altasă monteze o alta. Pentru că nu au reuşit să o scoată pe cea veche, au decis s-o abandoneze în puţ şi să coboare o altă pompă, pe lângă ea.

În timp ce o coborau, pompa cea nouă s-a blocat în pereţii puţului cu apă potabilă. Muncitorii au decis că trebuie să recupereze măcar cordelina. Fără să se gândească la consecinţe, au adus câteva bidoane cu sute de litri de acid sulfuric pe care l-au trunat în puţ. Voiau ca substanţa să ardă cordelina care să se deprindă de pompă.

Nici măcar asta nu le-a ieşit, iar în final au pierdut şi cordelina, precum şi cele două pompe de apă. Din cauza acidului sulfuric turnat, apa a devenit un pericol pentru populaţie, motiv pentru care puţul a fost închis, notează sursa citată.

Satul Câmpani a avut probleme cu alimentarea cu apa potabilă timp de cinci luni, până când autorităţile locale au reuşit să-l racordeze la puţul din Coşdeni, satul învecinat, ceea ca implicat noi cheltuieli.

Potrivit Adevărul, primarul comunei Pomezeu, Ioan Şora, a negat că turnarea a sute de litri de acid sulfuric ar fi reprezentat vreun pericol pentru sănătatea locuitorilor.

„Nu are cum să se infiltreze în pânza freatică, în momentul în care acidul sulfuric a ajuns în apă, a fost neutralizat. De altfel, substanţa se foloseşte uzual la tratarea apei brute”, a afirmat Şora, pentru sursa citată.

Edilul nu a precizat, însă, că tratarea ar fi trebuit făcută de specialişti, în condiţii speciale.

În schimb, reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor au precizat că urmează să facă un control în satul Câmpani pentru a preleva probe din puţ şi a verifica de ce recipientele din care a fost deservat acidul sulfuric nu au fost predate unei firme specializate întrucât sunt deşeuri periculoase.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu a declarat că acidul sulfuric este o substanţă periculoasă cu regim special care trebuie manipulat în mod controlat.

„Pe canistre se vede că este de puritate mare, periculoasă, şi trebuie manevrată cu atenţie. Nici nu înţeleg cum au putut face aşa ceva, să toarne acid în apa potabilă a populaţiei, şi de ce sunt abandonate şi acum acele recipiente acolo, la câţiva metri de case. Ar fi trebuit predate la o firmă specializată în colectarea lor”, spune Şerbănescu.

Comentarii

comentarii