Acasă Actualitate Cazarma U prinde din nou viață în Capitala Culturală Europeană. Timișorenii vor...

Cazarma U prinde din nou viață în Capitala Culturală Europeană. Timișorenii vor putea intra în uriașa clădire care se întinde între Piața Piața Unirii și Piața Mărăști – foto

DISTRIBUIȚI

Evenimentul intitulat „După sculptură/Sculptură după” este organizat de Fundația Triade și Attila Kim & Architects și va include patru expoziții permanente și alte patru invitate, ședințe de dezbateri și programe educaționale cu peste 70 de artiști relevanți pentru toate formele de sculptură. La fel ca în 2015, când acolo a avut loc prima ediție a bienalei Art Encounters, și acum ideea i-a aparținut Sorinei Jecza, directorul Fundației Triade.

Față de 2015, acum toată clădirea este ocupată cu artă: încăperile de la parter, primul și al doilea etaj, fără uși și geamuri, cu zidurile groase din cărămidă la vedere, toate sunt galerii care adăpostesc obiectele realizate de peste 70 de artiști.

“Orice loc poate să prindă viață, dacă îi dai viață. Așa că atunci când spunem <După sculptură/Sculptură după>, spunem implicit că există viață continuă. Există un organism care crește și care primește un suflu vital ori de câte ori noi avem entuziasm, avem iubire, avem ceva ce dă viață. Și e vorba de acest amplu proiect, care nu e al meu, l-am primit moștenire, sculptura în Casa Jecza e o moștenire de familie, iar această moștenire de familie trebuie să trăiască. De aceea am dorit să arătăm vitalitatea acestui gen de artă; sculptura. La etajul superior este un pasaj, un loc de observație a întregului spațiu, un fel de promenadă a sculpturii. Etajul întâi este pentru expozițiile permanente, care vor sta de acum până la sfârșit de noiembrie, iar la parter am împărțit spațiile în mai multe funcțiuni. O parte sunt ale partenerilor noștri, care au la rândul lor proiecte foarte ambițioase, ei nu s-au mulțumit să fie doar sponsorii și susținătorii noștri, pentru investiția lor tot o idee de crez și de suflet este, așa că fiecare și-a făcut un spațiu. De asemenea vom avea parteneri care vor avea expoziții temporare, de sine stătătoare, de mai scurtă durată. Tot la parter avem trei clădiri dedicate experiențelor făcute de artiștii rezidenți”, a declarat Sorina Jecza.

Al doilea curator al expoziției „După sculptură/Sculptură după” este arhitectul Attila Kim. Comisarul României la Bienala de la Veneția a organizat zeci de expoziții la târguri internaționale și este cel care de ani de zile se ocupă de expozițiile Muzeului Național de Artă Contemporană de la București.

“Nu aș zice că suntem într-o ruină. Este doar o clădire nefolosită. După atâția ani cât timp clădirea a fost închisă am dorit să scoatem în evidență spațiile frumoase și generoase ale clădirii. Intervențiile noastre doresc să aducă o unitate în toată clădirea având mai multe expoziții simultan. Toate sunt despre sculptură, dar sunt abordări și perioade diferite din istoria sculpturii românești. Podeaua este unitară prin folosirea unui pietriș de culoare neagră, într-un fel am încercat să ținem toate intervențiile din clădire în registrul alb-negru. În occident e la modă ca asemenea clădiri istorice, abandonate, să prindă viață prin artă. Cel mai bun exemplu este Arsenale din Veneția, care este una dintre locațiile principale a Bienalei de la Veneția, dar peste tot în Europa și în lume putem găsi expoziții de artă, temporar sau permanent, care ocupă asemenea spații. rolul lor este de a redeschide și a reintroduce în circuitului public aceste spații, care sunt foarte valoroase din punct de vedere arhitectural, dar și al memoriei unui oraș”, a declarat Attila Kim.

Camerele, holurile și scările cazarmei au fost amenajate ca ținând cont de toate cerințele unei expoziții muzeale: lumini, spoturi, finisaje, panouri pentru descriere. În Cazarma U va mai funcționa și o librărie, a celor de la Două Bufnițe, un spațiu de educație educațional pentru copii pus la cale de Catena, dar și o inedită cramă.

De asemenea, Universitatea Politehnica va avea o expoziție permanentă cu Spotlight Haritage.

Pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, cei de la Fundația Traide au realizat un parteneriat organizatorii festivalului Codru, care până în noiembrie se vor ocupa de evenimentele care se vor desfășura pe scena montată în spațoasa curte a Cazarmei U.

Cazarma Vienei sau Cazarma U a fost construită iniţial în 1752, dar a fost grav afectată în asediului cetăţii din anul 1849, când a şi fost reconstruită. De atunci are trei niveluri. În 1859 se numea cazarma Franz Joseph, iar în 1923 aici a funcţionat Şcoala Militară de Artilerie, pentru ca apoi să devină depozit.

Istoric, clădirea a aparţinut domeniului public, dar realitatea este că administrația nu a ştiut ce să facă cu acest imobil şi în 2004 a început să caute parteneri privaţi, pentru a realiza ceva acolo În urmă cu 15 ani, clădirea a fost cumpărată de la primărie, cu 11 milioane de euro, de un grup de lituanieni care voiau să construiască acolo un mall. Criza economică a stopat, însă, inițiativa şi i-a determinat pe oamenii de afaceri baltici să vândă imobilul, doi ani mai târziu, unei femei de afaceri, Mioara Simcelescu, care a plătit pe imobil 7 milioane de euro.

Timișoreanca are afaceri în domeniul agriculturii şi turismului, mai deţine un hotel în Timişoara şi este asociat în compania Cerealcom. Conform unui studiu realizat de o firmă din Italia specializată în reconversia clădirilor istorice, aici se va amenaja un hotel de cinci stele, cu 105 camere şi o parcare subterană cu aproximativ o sută de locuri.

Comentarii

comentarii