Acasă Actualitate ”Cazul” celor două directoare schimbate de ISJ Timiș: una este acuzată de...

”Cazul” celor două directoare schimbate de ISJ Timiș: una este acuzată de „comportament dictatorial”, iar cealaltă a făcut „campanie electorală” în școală

DISTRIBUIȚI

În ultimele săptămâni, a făcut vâlvă decizia ISJ Timiș de schimbare a două directoare de instituții de învățământ. Cele două directoare vizate au fost Elena Petrica, de la Centrul de Asistență Educațională „Speranța”, și Flavia Cut, de la Școala Gimnazială Boldur. Dacă pentru prima a intervenit Sindicatul „Spiru Haret”, cealaltă a acuzat pe rețelele de socializare „ingerințele politice” care ar fi motivat decizia. La o analiză mai atentă, însă, se poate observa că lucrurile sunt mai nuanțate.

În primul caz, cel mai mare sindicat din învățământ reclama faptul că CRAE Speranța are un statut mai aparte și că Elena Petrica și-ar fi dovedit competențele în cei mulți ani petrecuți la conducerea lui. În cel de-al doilea caz, Flavia Cut reclama faptul că decizia de schimbare a sa a fost luată politic, în locul său fiind adusă soția primarului PSD din localitate. Din informațiile obține de Ziua de Vest, se poate observă că povestea este mai complexă, atât într-o situație, cât și în cealaltă.

Iată ce am aflat: decizia de a o schimba pe Elena Petrica a venit pe fondul nemulțumirilor personalului didactic din instituție. Cadrele didactice de la CRAE Speranța au înregistrat un memoriu semnat de 20 din 28 angajați, prin care au solicitat sprijinul ISJ, ca urmare a comportamentului abuziv și hărțuitor pe care doamna director l-ar fi manifestat de-a lungul timpului asupra lor. În august a fost organizată și un fel de dezbatere, însă nici atunci nu s-au limpezit lucrurile.

Într-un document trimis inspectoratului, aceste cadre didactice au scris:

„Noi, cadrele didactice semnatare ale acestui document dorim să vă informăm, prin prezenta, că susținem decizia de eliberare din funcție a doamnei director Petrica Elena, aducând în acest scop, următoarele argumente:

De-a lungul anilor în care a îndeplinit funcția de director, doamna Petrica Elena a avut un stil de conducere  dictatorial, cu o slabă preocupare faţă de oameni, fără a lua în considerare nevoile și opiniile angajaților.  În calitate de manager al instituției, doamnei Petrica Elena i-au lipsit competențele de relaționare și comunicare eficientă cu personalul didactic, competențele psiho-sociale necesare adoptării unui comportament adecvat în raporturile cu interlocutorii pentru realizarea unui climat de colaborare și a unei comunicări eficiente.

Doamna director a pus tot timpul presiune asupra subordonaților  doar din dorința de a controla și domina. Raportarea managerului la personalul didactic a  fost marcată de un limbaj inadecvat (tonalitate, intensitate, termeni, mimică) în cadrul discuțiilor cu acesta, de suspiciuni și acuzații neprobate la adresa unor cadre didactice cu privire la comportamentul etic și la randamentul profesional la locul de muncă, de încercările de a antrena alte cadre didactice în acțiuni de atenționare și tragere la răspundere a colegilor acuzați de presupusele derapaje etice sau profesionale.

Semnalăm, de asemenea, generarea efectului de scindare a colectivului instituției, prin discriminarea de către director a personalului didactic, în favoarea personalului nedidactic și didactic auxiliar. Doamna Petrica Elena a afirmat că personalul didactic se implică  insuficient în procesul muncii  comparativ cu personalul nedidactic și didactic auxiliar și a tolerat și alimentat evaluări negative ofensatoare, impertinente și nedrepte a prestației profesionale a cadrelor didactice de către angajații din sectorul administrativ și din cel didactic auxiliar. Acest lucru a fost demonstrat prin atitudinea și cuvintele jignitoare adresate de către personalul administrativ și didactic auxiliar cadrelor didactice din CRAES, în cadrul audienței care a avut loc la ISJ în data de 11.08.2022”.

În ceea ce privește situația de la Boldur, acuzațiile privind „ingerințele politice” miros a ipocrizie. Flavia Cut, directoarea recent schimbată, a ajuns la conducerea școlii în 2020, tot printr-o numire de la nivel de inspectorat, luându-i locul actualei directoare. Acea decizie purta semnătura inspectorului școlar general Marin Popescu, membru PNL. Directoarea nu numai că este la rândul ei membră a aceluiași partid, dar este și consilieră locală din partea acestuia, la Lugoj, și consilieră a fostului primar demis Claudiu Buciu.  Iar apartenența sa la PNL se vede și pe rețelele de socializare, inclusiv pe pagina de Facebook a școlii. De exemplu, pe 20 noiembrie 2021, școala se lăuda cu vizita deputatul Ben Oni Ardelean. În alte rânduri, pe treptele școlii au apărut și alți cunoscuți membri PNL, inclusiv Alina Gorghiu sau Cosmin Șandru, deputatul cercetat de DNA.

Nici în ceea ce privește „performanțele” școlii, directoarea demisă nu a fost chiar 100% sinceră. De exemplu, a omis să menționeze faptul că, în anul școlar 2020-2021, primul pe care l-a prins la conducerea instituției, numărul elevilor care au promovat examenele de Evaluare Națională a fost îngrijorător de mic: șapte elevi înscriși, din care cinci au promovat la limba română; iar la matematică, niciunul. De asemenea, în anul școlar 2021-2022, din 14 elevi înscriși, șapte au promovat la limba română și numai trei la matematică.

Comentarii

comentarii