Acasă Actualitate Cazul femeii care a rămas paralizate după vaccinarea anti-COVID-19 cu a doua...

Cazul femeii care a rămas paralizate după vaccinarea anti-COVID-19 cu a doua doză din serul Pfizer/BioNTech explicat de medicul Virgil Musta

559
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, a dat primele explicații după ce România se confruntă cu prima reacție adversă gravă, extrem de rară, la vaccinarea COVID-19. Un medic din județul Vâlcea a suferit joi o paralizie temporară facială, ca reacție gravă adversă după vaccinarea COVID-19 cu a doua doză din serul Pfizer/BioNTech.

Medicul Virgil Musta a declarat că apariția acestei reacții grave nu îl surprinde, pentru că studiile clinice anterioare aprobării vaccinului Pfizer/BioNTech au semnalat astfel de reacții adverse, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie.

Despre reacția înregistrată în țara noastră, prima de acest fel, medicul Virgil Musta precizează că „este una temporară și urmează să cedeze prin aplicarea medicației specifice”.

Un medic a primit, joi, doza de rapel a din vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) și a avut o reacție adversă extrem de rară – paralizie temporară facială. Ministerul Sănătății a anunțat că pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice.

„În cazul acestui vaccin de la Pfizer, în studiile clinice anterioare efectuării acestui vaccin au fost observate astfel de reacții, în care pacienții au prezentat pareză facială tranzitorie, cu evoluție între trei și șase săptămâni cedând simptomatologia acestei pareze faciale.

Motiv pentru care recomandările Organizației Mondiale a Sănătății au fost următoarele: dacă o persoană a prezentat în antecedente o pareză facială poate să facă vaccinarea. Dacă această pareză s-a produs înaintea vaccinării, într-un timp scurt și încă prezintă leziuni la nivelul nervului facial, se recomandă să nu se facă vaccinarea, să se amâne acest lucru. Dacă pareza se produce după prima doză, se întrerupe vaccinarea, administrarea celei de-a doua doze”, a explicat medicul Virgil Musta, joi, la un post de televiziune.

De când a început campania de vaccinare în România, din 27 decembrie până în 4 februarie, au fost raportate 2.114 reacții adverse, dintre care 493 locale și 1.621 generale, 8 reacții adverse fiind în curs de investigare, potrivit informării Comitetului național de vaccinare de joi.

SUrsa: realitateatv.net

Comentarii

comentarii