Acasă Actualitate Căderile de zăpadă au îngreunat traficul în Timişoara

Căderile de zăpadă au îngreunat traficul în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Timişoara a fost lovită de prima zăpadă, marţi, 15 decembrie, iar rezultatele s-au văzut: străzile acoperite de nămeţi, gropi şi bălţi, circulaţie anevoioasă, şoferi nervoşi, înjurături, întârzieri şi blocaje în trafic. Aceasta se întâmplă, de obicei, imediat cum fulguie un pic iarna sau plouă vara. Atunci, totul este dat peste cap pe străzile din Timişoara. Dimineaţa, transportul în comun venea cu întârziere, taxi-uri nu găseai, iar miile de autoturisme se mişcau cu greu pe arterele oraşului. Autorităţile susţin că, de regulă, în Timişoara, se acţionează la deszăpezire pe trei nivele: zăpadă de cinci centimetri; zăpadă de peste cinci centimetri şi zăpadă de peste cinci centimetri, cu căderi abundente de zăpadă.

Fără polei şi gheaţă

Retim acţiona la deszăpezire cu 4 utilaje şi 119 oameni, marţi, 15 decembrie, pe arterele principale ale oraşului, dar, în funcţie de situaţie, numărul de utilaje sau angajaţi se poate mări. “Ca să împiedicăm formarea poleiului, se împrăştie material antiderapant, pe principalele artere din oraş. Sunt vizate în primul rând staţiile de transport în comun, trecerile de pietoni sau intersecţiile mari”, a declarat Livian Hotico, PR Retim.
Primăria Timişoara a informat că activitatea de deszăpezire şi combatere a poleiului în municipiul Timişoara se desfăşoară în conformitate cu Planul operativ de acţiune pentru situaţii de urgenţă 2009. Baza legală a activităţii o constituie contractele de prestări servicii încheiate cu S.C. Retim Ecologic Service S.A şi cu S.C. Drumuri Municipale S.A. pentru zonele şi cartierele situate în parte de Nord, respectiv de Sud a municipiului Timişoara.
În momentul de faţă, cele două societăţi au în stoc 220 de tone de sare şi 30 de tone de clorură de calciu. Utilajele cu care se lucrează pentru deszăpezire sunt 7 utilaje cu lamă, 2 autocisterne pentru împrăştiat mecanic clorură de calciu şi clorură de de sodiu, 6 utilaje cu plug metalic, 28 de autovehicule pentru transport zăpadă şi gheaţă, 3 autocamionete pentru împrăştiat manual materiale antiderapante, 10 încărcătoare, tractor cu lamă şi perie, autogreder
şi 7 răspânditoare materiale antiderapante.
Activitatea de deszăpezire şi combatere a poleiului precum şi acţiunile de intervenţie se desfăşoară prioritar pe traseele mijloacelor de transport în comun, poduri, intersecţii şi treceri pietonale.

A se curăţa zăpada din faţa imobilelor

Poliţia Comunitară atrage atenţia că, în conformitate cu prevederile HCL 371/2007, modificată prin HCL 206/2009, atât cetăţenii şi asociaţiile de locatari şi proprietari, cât şi reprezentanţii societăţilor comerciale sau ai instituţiilor sunt obligaţi să cureţe zăpada, gheaţa sau poleiul formate în faţa imobilelor de locuit sau în faţa magazinelor, pe trotuare, în caz contrar, riscă sancţiuni de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.500 la 2.500 lei pentru persoanele juridice. Drept urmare, poliţiştii comunitari efectuează verificări în teren şi îi atenţionează pe timişoreni să ia măsurile legale în aceste situaţii. În Timiş, pe cei 460 de kilometri de drumuri naţionale sunt pregătite să lucreze 97 de utilaje şi 144 de muncitori, conducători de utilaje şi dispeceri. Aceştia au în dotare pentru a acţiona 6.500 de tone de sare, 8.500 de tone de nisip şi 600.000 de litri de clorură de calciu.
 

Comentarii

comentarii