Acasă Actualitate Ce a făcut Mihai Eminescu în Timișoara aflată în imperiul Austro-Ungar, în...

Ce a făcut Mihai Eminescu în Timișoara aflată în imperiul Austro-Ungar, în anii 1867 și 1868

DISTRIBUIȚI

Informaţiile din anul 1867 sunt puţine. “Anul 1867 este cel mai obscur din cei şase din viaţa de pribeag a lui Eminescu”, scria Gala Galaction în “Viaţa lui Eminescu”. Era doar un tânăr de 16 când a ajuns la Timişoara, în căutarea fratelui său mai mare, Nicolae Eminovici.

Cu un an înainte, poetul a debutat în revista “Familia”, moment în care îşi schimbă numele din Eminovici în Eminescu. 

Nicolae Eminovici, născut în 2 februarie 1843, s-a stabilit la Timişoara, după ce a terminat Facultatea de Drept de la Sibiu. Acesta se pare că a practicat avocatura. Toate acestea reiese dintr-o scrisoare trimisă de Mihai Eminescu către o persoană din Timişoara, numită “domnul C”, de la care cere informaţii. 

“Mult stimate domn C. De mine nu vă veţi fi aducând aminte, deşi am avut onoarea de a vorbi cu dvs., poate v-a scăpat chiar şi urma numelui meu, prin urmare este o cutezare a mă îndrepta la dvs. cu o întrebare. (…) În Timişoara trebuie să fi trăit un om sub numele de Nicolae Eminovici, ajutor în cancelarie la avocatul Emmerich Christian. Acest om este fratele meu. Nu ştiu de ani nimic de el; el n-a răspuns la multe scrisori trimise de acasă, de aceea familia e-n eternă nesiguranţă; dacă e mort sau mai trăieşte încă, şi dacă trăieşte, cum? În anul 1867 am avut onoarea a vorbi cu dvs., prin urmare faţă cu îndoielile penibile ale familiei, mi-am adus aminte de numele dvs., ş-am gândit că, prin posiţiunea distinsă ce o ocupaţi, veţi fi în stare să-mi daţi o asemenea relaţiune”.

Mihai Eminescu a fost la Timişoara şi în 1868, cu trupa Teatrului Naţional condusă de Mihail Pascaly, unde poetul era sufleur, copist de roluri şi secretar particular al directorului. Trupa a plecat într-un turneu în Ungaria, în Ardeal şi Banat, în perioada mai-septembrie 1868.

„Se pare că nu şi-a găsit fratele, care plecase acasă la Ipoteşti, unde după câţiva ani se va sinucide. În Timisoara, poetul naţional va asista la botezul copilului născut de Matilda Pascaly, al cărui naş va fi Andrei Mocioni, lider al românilor din Banat. Tânărul visător purta ierburi – talisman în ghiozdanul în care îşi ţinea manuscrisele. Mihai Eminescu se întâlnește în Timișoara cu Ioan Slavici și alte personalități culturale, iar în urma unui spectacol al trupei de teatru, oficialitățile locale organizează un banchet în Parcul Regina Maria”, a declarat scriitoarea Luciana Ianculescu.

La acea vreme, poeziile lui Eminescu nu erau extraordinare. Era la începutul creaţiei literare. Turneul bănăţean a cuprins Lugoj (4-26 iulie), Timişoara (28 iulie – 31 iulie) şi Oraviţa (31 august). La Timişoara a stat o săptămână şi a prezentat trei spectacole, în 28, 30 şi 31 iulie. 

Primul monument pentru Mihai Eminescu în judeţul Timiş, după unirea Banatului cu Regatul României, a fost cel de la Sânnicolaul Mare, ridicată în 1925, iar cel de la Timişoara a fost făcut în 1934 de sculptorul Oscar Han.

Comentarii

comentarii