Acasă Actualitate Ce diferențiază anvelopele ieftine de cele mai scumpe?

Ce diferențiază anvelopele ieftine de cele mai scumpe?

DISTRIBUIȚI

Prețul anvelopelor poate varia cu mai mult de 100% în funcție de marcă și de caracteristicile acesteia. Dar merită să cumperi anvelope ieftine? La ce renunți? În acest articol îți răspundem la aceste întrebări.

Pentru mulți dintre noi, șofatul este relaxant, chiar distractiv și incitant. Dar nu este un joc, iar responsabilitatea noastră ca șoferi este să acordăm prioritate siguranței mai presus de orice, atât a noastră, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Anvelopele joacă un rol fundamental în acest sens, deoarece sunt singurele responsabile de sincronizarea mașinii cu suprafața pe care rulează. Și, deși putem conduce adesea pe drumuri netede și aderente, pe vreme bună și cu vizibilitate bună, ne confruntăm în mod inevitabil și cu condiții neașteptate sau nefavorabile, cum ar fi obstacolele de pe drum, ceața, ploaia sau vântul puternic, printre multe altele.

De aceea, trebuie să ne asigurăm că avem pneuri în stare bună, deoarece acestea pot face diferența între viață și moarte, oricât de dur ar suna asta. Iar faptul că numeroase anvelope ieftine au proliferat pe piață în ultimii ani ne face să ne întrebăm: merită? La ce renunțăm atunci când cumpărăm anvelope ieftine care ne permit să economisim câteva zeci de lei?

Avantajele unei anvelope ieftine

În general, o anvelopă ieftină provine din China și poate costa doar jumătate din prețul unei anvelope din gama medie sau premium de aceeași dimensiune. Această secțiune include, de asemenea, anvelopele cu marcă albă, comercializate de marile supermarketuri sau de magazinele rapide de anvelope francizate.

Dar ce oferă aceste anvelope ieftine care ne-ar putea convinge să le cumpărăm în locul anvelopelor de la mărci cunoscute?

Prețul: este primul și cel mai evident argument în favoarea lor, deoarece în măsurile convenționale pot fi achiziționate de la aproximativ 200 de lei, în comparație cu mărcile premium sau quality precum Nokian, care încep de obicei de la 350 de lei.

Varietate mare: așa cum am spus deja, în ultimii ani, varietatea de anvelope ieftine a crescut foarte mult și este posibil să le achiziționezi pentru aproape orice tip de vehicul.

Producători: multe dintre aceste anvelope ieftine sunt de fapt produse de marile mărci care, așa cum se întâmplă în sectorul alimentar, își deschid oportunități de afaceri suplimentare prin producerea și pentru alte mărci.

Dezavantajele unei anvelope ieftine

Însănu nu este rezonabil să credem că anvelopele ieftine vor oferi aceleași caracteristici ca și celelalte anvelope cu care concurează pe piață, cu excepția unor cazuri foarte specifice.

Acest lucru ne determină să definim la ce renunțăm atunci când optăm pentru anvelope ieftine:

Calitate: indiferent dacă sunt fabricate de mărci mari sau nu, adevărul este că standardele de calitate și performanță nu vor fi niciodată comparabile. Acest lucru are multe implicații, dintre care unele sunt direct legate de siguranță, respectiv:

  • Distanța de frânare mărită
  • Risc crescut de acvaplanare
  • Aderență redusă pe suprafețe umede sau ude.

Siguranță: În timpul frânării de urgență sau pe o suprafață alunecoasă, diferența dintre o sperietură și un accident poate fi o distanță de frânare cu câțiva metri mai mare sau o aderență cu 5 km/h mai mare în viraje.

Sustenabilitate: În mod similar, aceste anvelope ieftine sunt adesea mai scumpe pe termen lung sau mai puțin ecologice din următoarele motive:

  • Consum mai mare de combustibil din cauza frecării mai mari cu drumul.
  • Niveluri de zgomot mai ridicate ca urmare a unei frecări mai mari sau a unui design mai puțin sofisticat din punct de vedere aerodinamic.
  • Metode de fabricație mai puțin stricte care compromit durabilitatea procesului.

Confortul de rulare: combinația tuturor acestor elemente duce, de asemenea, la o calitate mai slabă a rulajului, deoarece este mai zgomotoasă și generează niveluri mai ridicate de vibrații.

Ne putem gândi că aceste anvelope ieftine pot fi recomandate pentru vehiculele cu care vom face puțini kilometri pe an, dar adevărul este că un eveniment neprevăzut poate apărea oricând, iar o călătorie de câțiva kilometri nu ne va scuti de așa ceva. Dacă în cele din urmă optăm pentru anvelope ieftine, trebuie să fim conștienți de limitările acestora și să conducem în consecință, la viteze mai mici și cu mai multă atenție, în special în condiții de vizibilitate și aderență reduse.

Comentarii

comentarii