Acasă Actualitate Ce înseamnă ,,mica recalculare” a pensiilor

Ce înseamnă ,,mica recalculare” a pensiilor

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 11 septembrie, reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Timiș au adus explicații cu privire la ,,mica recalculare” a pensiilor, prevăzută în cuprinsul legii nr. 360 din 2023.

Mircea Cristian Aron, directorul CJP Timiș, a declarat că aici intră valorificarea beneficiilor de muncă care nu au fost prinse în prima recalculare, prevăzute de anexa 6 din noua lege a pensiilor nr. 360.

Aceasta prezintă modul în care trebuie să arate adeverința pe care trebuie să o primească pensionarii sau salariații activi pentru că pe viitor să poată beneficia de recalculare sau de acordare a drepturilor din perioada anterioară.

Problema este că, de când a început mica recalculare, fenomenul are un efect destul de negativ în rândul celor care trebuie să plătească aceste adeverințe la societățile de arhivare sau la organizațiile care au arhive externalizate din Timiș sau din alte județe.

Mircea Cristian Aron a adăugat că este foarte important ca oamenii să înțeleagă ce conține și anexa 14, ce sporuri sunt acolo acordate, vorbim de 21 de indemnizații și sporuri, înainte ca ei să plătească la firmele de arhivare.

Oamenii să știe exact ce sporuri să ceară. Este foarte important că, dacă solicită sporuri de noapte sau sporul de vechime care au fost acordate anterior sau au avut adeverințe, nu au fost trecute în cartea de muncă, automat ei vor plăti o sumă care nu îi va ajuta la nimic, fiindcă ei au beneficiat de aceste lucruri de aceste sume.

De aceea este important ca seniorii să știe exact ce să ceară! Pentru a fi ajutați, anexa 14 este afișată pe site-ul Casei de Pensii Timiș, este afișată și anexa 6, modelul de adeverință.

Așadar, doar aceste lucruri să ceară, nimic altceva, fiindcă vor plăti o sumă de 3.000 -4.000 lei care va fi nejustificată, dacă vor solicita sporuri care deja au fost valorificate prin decizie când au depus dosarul sau anterior.

Adeverințele cu caracter permanent care au fost date înainte de 2001 au fost valorificate. Noua lege  prevede că sporurile cu caracter nepermanent sunt cele care nu au fost valorificate.

Exemple: al 13 lea salariu individual, bonurile de performanță, premiile acordate, salariul realizat, ore suplimentare, prime, venit lunar realizat etc.

Începând cu 1 septembrie 2024, odată cu întrarea în vigoare a noii legi, pentru cei care au adus adeverință conform anexei 6 se vor recalcula automat.

Cei care nu au adus documentele pot să le aducă, dar respectând cerințele conform anexei. Asta este important.

“Să fie atenți oamenii să nu cadă în capcane de sume colosale cerute pentru eliberarea acestor adeverințe. O parte dintre cei care au avut sporuri pe vechea lege, le-au adus la noi. Unii s-au judecat și au fost acordate. Așadar, cei care au câștigat și le-au fost acordate nu mai au de ce se readucă aceste adeverințe. Cei care au pierdut procesul la comisia de contestații pe vechea lege, trebuie să  știe că au în dosar acestei adeverințe și vor fi valorificate. Nu mai este necesar să le readucă chiar dacă au pierdut în proces, fiindcă au pierdut pe o legislație veche anterioară.

Acum vorbim de o nouă lege care spune că se valorifică. De aceea Casa Județeană de Pensii Timiș le va valorifica la mica recalculare.

“Pentru cei care sunt neîncrezători care știu că au adus aceste adeverințe, dar nu au certitudine că le vor fi valorificate nu este nicio problemă. Ei pot să depună o cerere de recalculare, la CJP Timiș. Le dăm răspuns. Am valorificat, nu am valorificat. Exact care e situația numai să nu fie disperați și agitați că vor beneficia sau nu de aceste drepturi care li se cuvin prin noua lege”, a spus Mircea Cristian Aron.

Seniorii care au avut aceste adeverințe la dosar și care nu au beneficiat de ele, fiindcă au pierdut procese sau li s-au respins vor beneficia de aceste drepturi de la 1 septembrie 2024.

“Dacă nu au încredere să ne comunice. Vom verifica dacă sunt aceste lucruri. Le vom valorifica. Pentru cei care aduc adeverințe să fie atenți că nu ne interesează perioada înainte de 1 aprilie 2001. Să nu ceară aceste adeverințe de dinainte, fiindcă nu este nevoie. Există declarația unică în care toate veniturile sunt trecute”, este mesajul directorului CJP Timiș.

Comentarii

comentarii