Acasă Actualitate Ce înseamnă Unirea Principatelor sau Mica Unire?

Ce înseamnă Unirea Principatelor sau Mica Unire?

DISTRIBUIȚI

Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească, în 24 ianuarie 1859 – a fost actul politic fundamental prin care s-au pus bazele constituirii statului național român modern.

Unirea Principatelor Române este cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918).

Deputații aleși pentru Adunarea Electivă a Țării Românești în 1859, în ședința Adunării din 24 ianuarie 1859, au votat, în unanimitate (64 de voturi, 2 deputați au lipsit), alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Țării Românești.

La 5 ianuarie 1859, el a fost ales cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. În drum spre Constantinopol, delegaţia Moldovei s-a oprit şi la Bucureşti influenţând pe reprezentanţii Partidului National din adunarea electivă.

În ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Alegerea sa a produs în întreaga ţară o puternică explozie de entuziasm.

La 11 decembrie 1861 a fost dată de domnitor proclamaţia prin care făcea cunoscut întregii naţiuni ca: “Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt mareţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldura de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 si 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru va da astazi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!”, explică www.istoria.md

Unirea Principatelor Române a avut loc la 24 ianuarie 1859. Este vorba despre unirea statelor Moldova și Țara Românească. Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Convenția de la Paris din 1858 a dus la o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și unele instituții comune.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Ziua Unirii 2022, la Timișoara. Programul manifestărilor

Cu prilejul marcării Zilei Unirii 2022, luni 24 ianuarie 2022, când se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române: Moldova și Țara Românească, vor avea loc mai multe manifestări.

Evenimentele se vor desfășura la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Poliției Timiș.

Programul:

12:00 – 12:05: Realizarea dispozitivului și întâmpinarea persoanei oficiale – prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Național al Românie.

12:05 – 12:15: oficierea serviciului religios.

12:15 – 12:21: alocuțiuni 12:21 – 12:28: depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

12:28 – 12:32: ceremonia se încheie cu interpretarea instrumentală și cu voce a cântecului „Hora Unirii”.

Cei ce doresc să participe la festivități în zona delimitată trebuie să prezinte certificatul Covid, cu excepție în afara perimetrului manifestațiilor.

Conform regulilor în vigoare, se permite participarea a maximum 500 de persoane.

 

 

Comentarii

comentarii