Acasă Actualitate Ce le-a mai rămas farmaciştilor pentru a păstra o ultimă urmă de...

Ce le-a mai rămas farmaciştilor pentru a păstra o ultimă urmă de decenţă?

DISTRIBUIȚI

„De câtva timp, asistăm la transformarea uneia dintre cele mai frumoase şi mai apreciate profesii, aceea de farmacist, într-o cu totul alta, cea de lucrător comercial”, susţin într-o scrisoare deschisă trimisă Parlamentului României – Camerei Deputaţilor – farmaciştii independenţi prin Federaţia Patronatelor Farmaciştilor din România.

Farmaciştii susţin că una din cele mai dure lovituri primite de către farmaciştii români, care se uită azi cu invidie firească la colegii lor europeni (care, în marea lor majoritate se bucură de monopolul profesiei), a fost dată odată cu oferirea posibilităţii oricărei persoane interesate să-şi deschidă farmacii. În fine, pe atunci exista măcar decenţa unei distanţe minime între farmacii. Ei bine, s-a eliminat şi această restricţie şi spaţiile comerciale se împart între farmacii şi bănci, lăsând uneori, timid, locul unui second-hand între ele (mai ales că e criză).

Acum câţiva ani, pentru ca umilinţa să fie totală, s-a considerat că nu mai este necesar ca farmacistul să şi prepare medicamente, astfel că profesia a fost ciopârţită legal, şi li s-a îngăduit farmaciştilor să îşi păstreze receptura (laboratorul) numai dacă plătesc bani grei pe dotări. Primele care au renunţat, deoarece nu este rentabil să prepari medicamente, au fost farmaciile celor care nu sunt farmacişti. Ce le-a mai rămas farmaciştilor, pentru a păstra o ultimă urmă de decenţa? Limitarea numărului de farmacii la numărul de locuitori. Deşi asistă tăcuţi şi neputiincioşi la deschideri de farmacii la fiecare colţ de bloc, mai au această ultimă speranţă: că nu vor cădea în ridicolul deja petrecut în ţara vecină, Ungaria, unde până nu demult erau mai multe farmacii decât farmacişti.

Zilele acestea, a ajuns din nou în discuţie în Camera Deputaţilor liberalizarea modului de înfiinţare a farmaciilor. Motivul? Probabil că nu sunt suficiente şi că ar trebui ca în domeniu să acţioneze strict libera concurenţă.

„Farmacistul să împartă umil fluturaşi cu promoţii de Crăciun şi să aducă competiţia farmaceutică la nivelul celei din magazinele mari, să transforme medicamentul în produs promoţional şi să îl ofere în pachete de doi+unu gratis pacientului, fie că acesta are nevoie de el sau nu, să îi ofere acestuia carduri de fidelitate (la boală?). De altfel, şi în prezent, renumite personalităţi publice recomandă pacientului să se îmbolnăvească sau să se pensioneze spre a primi valorosul discount, de cele mai multe ori acesta fiind doar aparent. În fond, de ce nu? Acum, că farmacistul nu mai prepară medicamente, are suficient timp să facă marketing. Aşa că, domnilor deputaţi, vă lăsăm pe dvs. să apreciaţi dacă merită să ne umiliţi pe noi, farmaciştii, să riscaţi consumul inutil de medicamente şi automedicaţia exacerbată, în numele unei aşa zise liberalizări respinse până în prezent de toate ţările din Europa. De ce acestor ţări şi Curţii Europene de Justiţie li se pare atât de firesc să îşi protejeze populaţia şi să respecte profesiile implicate în această protejare, în defavoarea unei aşa zise liberalizări? De ce împingeti populaţia spre consum de medicamente şi farmacistul afară din farmacie? Indignaţi, ne manifestăm profundul dezacord cu privire la eliminarea oricaror restricţii în înfiinţarea de farmacii. Chiar credeţi că este cazul să devenim cu toţii lucrători comerciali? Şi dacă da, vă întrebăm: de unde aveţi garanţia ca medicamentul recomandat va este într-adevăr necesar şi că va face bine? Chiar doriţi să fim singura ţară din Europa care, în numele competiţiei economice, renunţă fără remuşcări şi conştiinţa la orice securitate socială? Dacă pentru dvs. nu înseamnă nimic profesia de farmacist, populaţia situează această profesie între primele cinci ca nivel de încredere. Înainte de a vota, ţineţi cont de faptul că, dacă pentru dvs. farmacia are numai aspect economic, pentru pacienţii care ne trec zilnic pragul aceasta are şi un aspect social şi comunitar extrem de important. Şi apoi, eliminaţi orice restricţii din restul profesiilor liberale, spre a da ocazia oricui să dea sfaturi în absolut toate domeniile”, susţin farmaciştii în scrisoarea trimisă Camerei Deputaţilor.

Comentarii

comentarii