Acasă Administraţie Ce planuri are Primăria Arad pe banii UE?

Ce planuri are Primăria Arad pe banii UE?

749
DISTRIBUIȚI

pod aradDouă poduri, o bază sportivă, linii de tramvai noi, câteva tramvaie moderne şi poate o faleză modernizată sunt proiectele gândite de Primărie pe Axa 5.
Bat la uşă proiectele europene. Iar Primăria Arad spune că va încerca să ia din banii europenilor nu mai puţin de 66 de milioane de euro. Proiectele sunt deja schiţate, aşa că nu le mai rămâne mai marilor Municipalităţii decât să spere. Şi să muncească ca să-i obţină, Potrivit primarului Gheorghe Falcă, Primăria  Arad se află acum în etapa în care poate depune proiecte pe fonduri europene, însă pentru acest lucru trebuie să existe deja elaborată strategia de dezvoltare şi planul de mobilitate. Edilul local susţine că ambele documente sunt elaborate, că în unul dintre cazuri – cel al planului de mobilitate – a avut deja loc şi dezbaterea publică şi că, până pe 15 noiembrie, aceste documente vor fi aprobate de CLM. După aprobare, urmează procedura de depunere a proiectelor pentru atragerea de fonduri europene, banii puşi al dispoziţie de UE fiind de nu mai puţin de 230 de milioane de euro.
Sunt patru direcţii pe care se pot depune proiecte, iar executivul local susţine că are gândite planuri pentru fiecare dintre acestea.

Cele cinci de pe axă

În cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghe Falcă a detaliat însă proiectele pe care Primăria Arad le va depune pe Axa 4. Un prim proiect ar fi realizarea unei baze sportive pe strada Mărului, valoarea investiţiei fiind estimată la nouă milioane de euro. Un alt proiect considerat prioritar de Municipalitatea din Arad este unul aflat de mult în planurile primarului: realizarea unui al doilea pod peste Mureş, lângă podul Traian, plan pentru care există deja elaborat studiul de fezabilitate iar valoarea investiţiei a fost deja estimată la 6,5 milioane de euro.
Al treia proiect prioritar pentru Primărie pe această axă este cel de reabilitare a liniei de tramvai, pornind de pe Calea Radnei, un plan care ar putea costa între cinci şi zece milioane de euro, în funcţie de lungimea liniei de tramvai care va fi reabilitată. Al patrulea proiect de pe Axa 4 este cel care vizează achiziţia de tramvaie noi, suma cerută fiind de 10 milioane de euro. Pe locul cinci şi ultimul se află viitorul pod de pe strada Şaguna, încă un plan vechi al Primăriei Arad, pentru care studiul de fezabilitate este în lucru şi a cărui valoare a fost estimată al 10,5 milioane de euro. Proiectul vine însoţit obligatoriu de cumpărarea a patru autobuze, în valoare totală de 1,2 milioane euro.
Cam aici se încheie speranţele Primăriei legate de proiectele de pe Axa 4 care ar urma să primească finanţare de la UE. Per total, primarul speră să obţină pe aceste proiecte aproape 40 de milioane de euro.

Şi rezervele

Totuşi, pe lista de rezervă, executivul local a mai trecut două proiecte, care ar putea primi finanţare, în anumite condiţii. Este vorba de un proiect care vizează continuarea proiectului legat de reabilitarea liniei de tramvai, în timp ce proiectul cu numărul doi la rezerve vorbeşte de  modernizarea falezei Mureşului, o investiţie estimată de Primărie la 10 milioane de euro.

Şi celelalte axe

Alte proiecte ar urma să fie depuse de Primăria Arad pe axa care vizează conservarea patrimoniului, pe axa care vorbeşte de alocarea de bani pentru şcoli şi pe cea privind eficienţa energetică. (sursa: www.aradon.ro)

Comentarii

comentarii