Acasă Actualitate Ce putem face pentru sănătatea copiilor noştri?

Ce putem face pentru sănătatea copiilor noştri?

DISTRIBUIȚI

Bolile pneumococice sunt cauza de mortalitate numărul I din categoria bolilor care pot fi prevenite, de aceea conf. univ. dr. Emilian Popovici, directorul Inspectoratului de Sănătate Publică Timişoara, a atras atenţia, marţi, 3 decembrie, la dezbaterea „Sănătatea copiilor noştri, încotro?” că imunizarea copiilor prin vaccinare este cea mai importantă metodă de prevenţie a maladiilor. “Imediat, scad cu 50% costurile, fiindcă atunci nu mai ai nevoie de medicaţie să tratezi ceea ce puteai preveni”, a spus Popovici.

Cheltuim ineficient pentru sănătate

În ţara noastră, mortalitatea infantilă este dublă faţă de media Uniunii Europene. “Cheltuim mult şi ineficient pentru sănătate, de aceea e nevoie de prevenţia maladiilor. Din multitudinile de probleme pe care le avem şi care trebuie rezolvate este şi prevenţia prin educaţie şi prin vaccinare. Suntem dispuşi să ajutăm cu tot ce ni se cere sprijinul”, a declarat prof. dr. Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Una dintre marile probleme este faptul că foarte mulţi părinţi evită să îşi imunizeze copiii, fiindcă le este teamă că micuţii vor păţi ceva. Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a atras atenţia că, în aceste cazuri, autorităţile şi şcoala trebuie să îşi facă datoria şi să îi informeze exact pe părinţi despre beneficiile vaccinării, pentru a fi prevenite maladiile grave provocate de infecţiile pneumococice. “Partea informativă, educaţională, lasă de dorit. Avem carenţe în ceea ce priveşte prevenţia”, a subliniat Bojin. “E o problemă de informare că nu toţi părinţii sunt de acord să îşi vaccineze copiii”, a accentuat Sorin Grindeanu, viceprimarul Timişoarei, coordonatorul campaniei “Da, reuşim, pentru un nou spital de copii în Timişoara”. Amintim că această campanie a avut succes, iar guvernul condus de Victor Ponta a decis ca cei 8 milioane de euro, necesari construcţiei unui nou corp al Spitalului “Louis Ţurcanu”, să fie prinşi în bugetul pe 2013-2014.

Vaccinurile au redus incidenţa bolilor

În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010, la 1.000 de născuţi vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei europene (4,18 decese la 1.000 de născuţi vii), fiind a doua ţară în clasamentul mortalităţii infantile, după Republica Moldova. Mortalitatea standard prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi gripă la 100.000 de copii sub 5 ani, în România, a fost de 62,89 (sex masculin 64,84, iar sex feminin 60,81), media UE fiind  4,64 (băieţi 4,91, iar fete 4,31). 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului (S. pneumoniae). În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38% (variind între 32% şi 58%). Consecinţele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi întâlnite în cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectaţi: retard mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire, surditate. O problemă în plus este dată de faptul că tratamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibioticele uzuale. Anual, peste 1.600.000 de persoane mor din cauza bolilor pneumococice, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu vârste sub 5 ani, iar România se află pe primul loc în topul ţărilor europene, din punct de vedere al mortalităţii infantile. În România, 1 din 4 copii care îşi pierd viaţa în primul an de la naştere moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate într-o mare măsură de pneumococ. Vaccinurile au redus considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusa. Dezbaterea „Sănătatea copiilor noştri, încotro? Cât investeşte România în programe de prevenţie“ a fost oragnizată de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, iar gazda evnimentului a fost conf. univ. dr. Emilian Popovici.

 

Comentarii

comentarii