Acasă Administraţie Ce restricții aduce în Timișoara noul focar de pestă porcină africană din...

Ce restricții aduce în Timișoara noul focar de pestă porcină africană din județ?

DISTRIBUIȚI

După ce a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană în județul Timiș, la Fondul de vânătoare nr. 61 Moșnița, unde au fost găsiți doi mistreți morți, ai căror analize pentru postă porcină africană au fost pozitive, au fost impuse, la nivel județean, restricții. Astfel, au fost desemnate următoarele zone:

Zonă Infectată (0 – 8 km) în jurul focarului, pe raza localităților: Urseni, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Giarmata Vii, Ghiroda, Timișoara- zonele Modern, Ciarda Roșie și Buziașului.

Zonă de control temporar (8 – 13 km) în jurul focarului, pe raza localităților: Uliuc, Unip, Icloda, Sacoșu Turcesc, Dragșina, Bazoșu Vechi, Izvin, Recaș, Ianova, Giarmata, Cerneteaz, Covaci, Dumbrăvița, Chișoda, Giroc, Rudicica, Timișoara (zonele Mehala și Freidorf).

Astfel, Primăria Timișoara comunică decizia Direcției Sanitar Veterinare și de Siguranță a Alimentelor Timiș: „Crescătorii de suine din gospodăriile populației din zonele menționate mai sus, au obligația să respecte cu strictețe toate măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale (gospodăriile populației) și la nivelul exploatațiilor de tip A, iar în vederea protejării porcilor de această boală, acestora li se recomandă următoarele:

  1. Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
  2. Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici;
  3. Nu hrăniți animale cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  4. Nu scoateți scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  5. Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi”.

Reprezentanții DSVSA au arătat și care sunt elementele care ar putea indica infectarea cu pestă porcină africană la suine, transmițând:

„Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană ?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapidă, întervenită într-un timp extrem de scurt;
  • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42o C) și stare febrilă;
  • roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator”.

Specialiștii veterinari mai asigură că „PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) NU SE TRANSMITE LA OM!”

Pentru a reclama un porc suspect, crescătorii sunt indicați să apeleze la medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau D.S.V.S.A. Timiş, la numărul de telefon 0256 204911, fax. 0256 462377, e-mail; office-timis@ansvsa.ro.

„Asociațiile proprietarilor și utilizatorilor de terenuri agricole au obligația verificării și notificării D.S.V.S.A. Timiș privind existența eventualelor cadavre de animale (porc mistreț, porc domestic), pe terenurile agricole.Toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și la deplasarea acestora dintr-o zonă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator (proprietar/utilizator). Nu se vor aduce în ferme (gospodării) produse agricole: furaje, recolte de cereale etc., din zonele carantinate”, mai transmit autoritățile specializate.

Comentarii

comentarii