Acasă Actualitate Ce riscă românul când aruncă deşeurile pe câmp sau în ape?

Ce riscă românul când aruncă deşeurile pe câmp sau în ape?

DISTRIBUIȚI

În funcţie de gradul de poluare, poate ajunge la puşcărie sau să pătească amenzi până la 100.000 de lei
Fie din lene, din rea-voinţă sau din neştiinţă, de obicei, timişoreanul care îşi reamenajează apartamentul pune deşerile rezultate în saci, îi bagă în maşina proprie sau, dacă nu are, îşi angrenează un amic cu maşină şi îi cară pe câmp, în apropierea Timişoarei. Situaţia devine şi mai agraventă în cazul persoanelor juridice, dacă aruncă deşeurile din construcţii în locuri nepermise.  

Deşeurile de oraş – cea mai mare problemă

“Cea mai mare problemă o reprezintă deşeurile care provin din mediul urban. Persoanele fizice sau juridice care aruncă deşeurile în locuri nepermise, ori că sunt din construcţii, ori nu, se expun la riscuri foarte mari. Amenzile se ridică până la 30.000 de lei pentru persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice, până la 7.500 de lei, conform OUG nr. 195 din 2005”, a declarat Marian Eperieş (foto), prim comisar al Comisariatului Judeţean Timiş – Garda Naţională de Mediu. Legea susţine că protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice. Poluarea prin evacuarea cu ştiinţă în apă, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri sau substanţe periculoase constituie infracţiuni şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penală de la 50.000 lei la 100.000 lei, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Retim colectează deşeuri

Primăriile locale din Timiş trebuie să aibă servicii de salubrizare pentru preluarea acestor deşeuri din construcţii, nu numai pentru deşeuri menajere. Persoanele fizice sau juridice, dacă au deşeuri din construcţii, vor apela la autoritatea locală, care va contacta societatea comercială să preia resturile. “Nu o face primăria, o poate face cetăţeanul în persoană”, a spus Eperieş. În Timişoara, există Retim-ul. Livian Hotico, PR Retim, a spus că, pentru a veni în întâmpinarea dorinţei timişorenilor de a-şi evacua în mod civilizat deşeurile rezultate din reparaţii şi amenajări interioare de mică anvergură, precum şi pentru a preîntâmpina depunerile ilegale pe vatra municipiului Timişoara, Retim a pus la dispoziţie trei puncte de colectare a acestor deşeuri în: Aleea A. Imbroane nr. 70, în Calea Torontalului nr. 94 şi pe str. Energiei nr. 3. Timişorenii pot depune aici deşeuri rezultate din reparaţii şi amenajări interioare sub 1 mc, o dată pe lună, gratuit.
În cazul în care, urmare a diverselor lucrări de construcţii efectuate atât de persoanele fizice, cât şi de persoanele juridice, rezultă cantităţi mai mari de deşeuri care trebuie evacuate, Retim a pus la dispoziţia cetăţenilor un serviciu specializat de ridicare a acestor deşeuri, oferind spre închiriere containere de 7 mc, respectiv 22 mc.

Comentarii

comentarii