Acasă Actualitate Ce riscă localurile din Timișoara care dau muzica prea tare? Amenzi de...

Ce riscă localurile din Timișoara care dau muzica prea tare? Amenzi de mii de lei și chiar suspendarea activității

DISTRIBUIȚI

Ușor-ușor vine căldura și, odată cu ea, începe și sezonul teraselor. La Timișoara, acest lucru s-a simțit încă din luna martie, nu neapărat datorită temperaturilor foarte ridicate, cât numărului de amenzi date de polițiștii locali pentru tulburarea liniștii publice. Sancțiunile pentru astfel de fapte pot ajunge și la 6.000 de lei, iar, în anumite cazuri, se poate dispune chiar suspendarea activității.

De exemplu, pe 26 martie, organizatorii unui eveniment „spontan” care a avut loc la Iulius Town au fost amendați de două ori într-o singură noapte. Tot atunci, a fost sancționat și un pub de pe strada Iancu Văcărescu. Pe 11 aprilie, polițiștii locali anunțau și alte amenzi de genul, aplicate în zilele precedente unui club din Piața Unirii, unui timișorean care a dat muzica prea tare în apartamentul său, altuia care a făcut scandal în plină stradă, dar și unui saxofonist care cânta pe stradă. Ce-i drept, ultimul fusese amendat numai pentru că nu avea autorizație.

Toate aceste amenzi au fost aplicate în baza Legii 61/1991 „pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”. Iată ce prevede, printre altele, această lege republicată în octombrie 2019 și ușor modificată și în ianuarie 2020 și martie 2022:

„(…) Art. 2:

Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

(…) 25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban; (…)”.

Pentru fiecare dintre aceste trei fapte există două tipuri de sancțiuni: la prima abatere și, respectiv, la repetare. În cazul faptei de la punctul 25), amenda este între 200 și 1.000 de lei, iar, la repetare într-un interval de 24 de ore, cuantumul acesteia crește la 500 – 1.500 de lei sau 50 – 100 de ore de muncă în folosul comunității.

Pentru fapta de la punctul 26), prima amendă este între 500 și 1.500 de lei. La repetare într-un interval de 24 de ore, amenda crește la o sumă între 2.000 și 3.000 de lei sau 70 – 120 de ore de muncă în folosul comunității. În cazul localurilor, la repetare, fără a mai fi specificată și o limită de timp, se poate chiar dispune suspendarea activității pe o perioadă între 10 și 30 zile.

Fapta prevăzută la punctul 27) duce la aplicarea unei amenzi între 2.000 și 3.000 de lei, iar repetarea acesteia într-un interval de 24 de ore atrage o amendă între 3.000 și 6.000 de lei sau 100 – 150 de ore de muncă în folosul comunității.

Comentarii

comentarii