Acasă Actualitate Ce se va întâmpla când Armata Română îşi va depune gradele?

Ce se va întâmpla când Armata Română îşi va depune gradele?

DISTRIBUIȚI

Deputatul Nicolae Mircovici, ofiţer în rezervă, membru în Comisia de Apărare din Parlamentul României, rupe tăcerea:
“Sub masca unei lovituri asupra pensiilor speciale, se ascunde altceva. E vorba de suspendarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Toţi militarii din armata română sunt hotărâţi să îşi depună gradele, dacă va trece această nouă lege a pensiilor. Ce se va întâmpla atunci cu sistemul de apărare a ţării, dacă toţi îşi vor depune gradele? Şi eu le voi depune, dacă va fi cazul”, a declarat Niculae Mircovici (foto).

Pensionarul militar român are 400 de euro, cel francez, 3.200 de euro

În acest moment, pensia medie în armata română este de 1.700 lei (aproximativ 400 de euro). În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia medie este dublă – 800 de euro. Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro. Peste 72% dintre pensiile militarilor români sunt sub plafonul de 2.000 de lei. În februarie 2009, situaţia era următoarea: 13.143 de pensionari români aveau pensii cuprinse între 39 –1.000  de lei; 45.671 pensionari aveau pensii între 1.001 –2.000  de lei; 15.881 pensionari aveau pensii cuprinse între 2.001 –3.000 de lei. Procentual, în total, înseamnă că 91,27% dintre pensionarii din armată aveau pensii sub 3.000 de lei. În continuare, 6.111 pensionari aveau pensii cuprinse între 3.001 –4.000 de lei, 765 pensionari aveau pensii cuprinse între 4.001 –5.000 de lei, iar 201 pensionari aveau peste 5.000 de lei pensie. “Pensiile militare nu includ niciun alt fel de venituri, sporuri sau indemnizaţii suplimentare. Izvoarele istorice menţionează că acest sistem de pensii militare există din anul 1829, când armata a fost organizată de către domnitorul Bibescu, după Regulamentele Organice, apoi domnitorul Cuza a făcut-o ca lege a armatei. A existat acest principiu care nu poate să anuleze relaţia între grad şi soldă, între grad şi pensie. În momentul când dispare această relaţie, dispare noţiunea de grad. De aceea, colegii din Sindicatul Cadrelor Militare disponibilizate au spus că îşi vor depune gradele. Legea 164 din 2001, ce reglementează pensiile militarilor, nu este o lege specială, ci ocupaţională. Toate ţările din NATO şi UE, cu excepţia Spaniei şi Franţei, au legi speciale. Valoarea medie a pensiei este 70% din valoarea ultimei solde, la noi, în România,  este 60%. Nu poţi să faci o pensie egală, pe principiul contributivităţii, între un căpitan şi general”, spus deputatul Mircovici.  

Una spune guvernul, dar alta va fi prin lege
 
Guvernul României este de altă părere. Unul dintre principiile de bază pe care se bazează proiectul privind sistemul unitar de pensii publice este cel al contributivităţii, astfel încât pensia să fie proporţională cu contribuţia avută la sistem. Aplicarea principiului contributivităţii înseamnă eliminarea privilegiilor şi discriminărilor care există în momentul de faţă. Proiectul de lege vizează recalcularea pensiilor speciale, pe baza contributivităţii, în termen de 5 luni de la intrarea în vigoare a legii. Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale sunt între 500 şi 800 de milioane de euro. Guvernul mai susţine că majoritatea covârşitoare a pensiilor aflate în plată nu vor scădea, simulările arătând că vor fi diminuate doar 15% dintre pensiile speciale. Din cele aproximativ 5,8 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 180.000 sunt pensii speciale.  85% dintre aceste pensii speciale din armată, poliţie şi servicii speciale au un cuantum de până la 30 de milioane de lei vechi, iar acestea nu vor fi diminuate după recalculare, potrivit simulărilor făcute de Ministerul Muncii. Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi de 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate la muncă. Persoanele cărora le vor fi diminuate pensiile după recalculare nu vor fi obligate să returneze sumele de bani pe care le-a primit în plus, în trecut, a mai spus primul-ministru. “În armată, după cum susţine domnul Boc, procentul de 91% dintre pensii nu va fi afectat, dar noi zicem că va fi afectat. Una spune guvernul, dar alta va fi prin lege. Ce se va întâmpla când Armata Română îşi va depune gradele? Nu a existat în lume asemena eveniment”, a spus ofiţerul în rezervă Niculae Mircovici.
 

Comentarii

comentarii