Acasă Economic Ce soluții a găsit fermierul Florin Buibaș din Sânmihaiu German la lipsa...

Ce soluții a găsit fermierul Florin Buibaș din Sânmihaiu German la lipsa forței de muncă în agricultură!

DISTRIBUIȚI

Tânărul fermier Florin Buibaș din Sânmihaiu German Timiș a început să practice agricultura pe o suprafață de 400 ha, în 2012, împreună cu socrul său, iar în 2024, a ajuns la 1.200 de ha, pe care cultivă porumb, floarea soarelui, soia, grâu, orz și mazăre.

”Lucrăm în familie!”

“Noi suntem o familie. Noi suntem pe tractoare și pe combine. Noi suntem oriunde este nevoie pe câmp sau la piață. Lucrăm în familie”, a spus Florin. Din păcate, marea problemă de nerezolvat o reprezintă lipsa forței de muncă. “Mai avem câțiva băieți care ne mai ajută în timpul campaniilor agricole, în rest e greu”, a adăugat Florin.

În această situație, Buibaș a găsit soluția: achiziția de utilaje agricole foarte performante care să poată înlocui nu numai oamenii, ci și mai multe utilaje “slabe”. “Încercăm să ne luăm mașini cât mai puternice și productive, să lucrăm noi singuri pământul pentru că mâna de lucru pe zonă nu găsești. Nu există, pur și simplu, și dacă mai afli, e la distanțe foarte mari”, a spus fermierul.

De aceea este mult mai greu de lucrat cu acești oameni, fiindcă vor trebui să facă naveta, iar în perioada campaniilor activitatea este dată peste cap. Orarul nu poate să fie adaptat ca și pentru un angajat care stă în zonă. Va trebui să plece la 17, pentru că trebuie să ajungă și el acasă. Nu poate să stea până la 22:00.

Astfel, el a decis că e mai bine să investească în utilaje moderne, o soluție foarte bună pentru a compensa lipsa forței de muncă. În 2019, Buibaș a achiziționat cel mai mare tractor din fermă de 500 CP cumpărat din Germania, apoi un disc Joker de 10 m.

Când a adus discul în fermă și a început lucrul, totul s-a schimbat. Au fost scoase din schemă trei utilaje care făceau aceelași lucru.  “Nu mai spun de consum redus de motorină, viteză mare de lucru, calitatea superioară a terenului lucrat. Când faci pentru tine e pentru tine. Vrei treabă bună, treabă bună faci”, este de părere omul.

Florin a cumpărat din Polonia o semanătoare. Avea zeci de cutii de semințe și buncărul de îngrășăminte. A lucrat bine, însă nu avea precizie maximă. Mai pierdea boabe sau mai rămâneau semințe pe roată. Au apărut probleme și uzura după 15.000 – 20.000 de hectare semănate. Nu mai avea randamentul scontat. A decis să o schimbe cu una extrem de performantă achiziționată după ce a văzut reclamă pe rețelele socializare cu o ofertă bogată de mașini agricole. A organizat și un demo în fermă.

Rezultatele au fost extraordinare. A reușit să semene 140 ha de floarea soarelui în câteva ore.  “M-a cucerit calitatea lucrării și randamentul foarte bun, superior. Asta înseamnă ceva deosebit”.   Cu noua semănătoare lucrează și mult mai ușor. Totul e mai simplu că nu mai are cutiile pentru sămânță în spatele semănătorii unde să le încarce cu sacul, ca la cele convenționale. Noua semănătoare are un buncăr separat de îngrășăminte de 7.000 kg și unul de semințe de 2.000. Îl încarci cu doi paleți de porumb și nu te mai oprești după ce semeni peste 100 de ha. Alimentezi numai cu îngrășăminte.

Tânărul fermier Florin a avut până anul trecut un model de combină cu hederul de 10 m de grâu, care consuma foarte multă motorină, iar de când a început prețurile la inputuri să crească amețitor a decis să o schimbe. Astfel, a hotărât să treacă la combinele super-performante. Pe prima a cumpărat-o în leasing, Modelul CR 890, cu o putere de 360kW.

Este una dintre cele mai mari și mai eficiente cu media de consum de la 12 litri de motorină consum pe lângă 25 litri la altele. Are secerătoare pentru porumb, floarea soarelui, rapiță, pentru toate cerealele. “Înainte trebuia selectat grâul. Acum când facem sămânță combina are un mecanism inteligent care se reglează din 20 în 20 de secunde și selectează bobul. Nu găsești impurități”, a explicat fermierul.

 

Avantajele mașinilor performante

 

Buibaș susține că avantajul mașinilor performante este că poți evita consumurile inutile de motorină și energie, iar când ai făcut un lucru e bun făcut. E calitate. Nu mai trebuie să îl reiei o dată și încă o dată, până îți iese așa cum dorești. “Având utilajele cele mai moderne, poți să funcționezi bine și să fii la timp cu lucrările. Astfel, cu patru angajați ne descurcăm lejer la cele 1.200 de ha, dar numai  cu scule performante”, este de părere Florin Buibaș.

Anul acesta, el a avut 400 de ha de orz, 250 ha de grâu. În primăvară, a semănat 140 de ha cu floarea soarelui, 150 de ha cu porumb, dar și câteva sute de ha cu soia. “Noi mizăm pe soia și din cauza prețului mai bun. În plus, noi cultivăm soia în zonele unde terenul are o umiditatea mai mare și persistentă”, a explicat Florin.

De aceea a cumpărat și semănătoarea specializată în semănatul soii. Pentru a păstra apa în sol, Florin aplică lucrări superficiale ale solului, no-till, scarificat și discuit cu Jokerul.  Anul trecut în toamnă, nu prea a putut să facă asemenea lucrări pentru că a fost destul de ploios. Florin a mai explicat că primul avantaj al lucrărilor no-till este că apa rămâne în sol, iar resturile pe teren, se descompun, protejează și hrănesc pământul.

“La arătură întorci brazda. Nu zic că e un lucru rău numai că la noi nu e terenul pentru așa ceva. Avem sol, cum se zice de ora 12:15, fiindcă la și-jumate e târziu”, a spus Buibaș. Deși anul acesta la cereale nu au fost producții prea bune, în 2023, Florin a obținut  6 t în medie la grâu și la orz, la porumb șapte tone, la floarea soarelui, pe Sânmihaiu German, patru tone media.

Cauza scăderii producției a fost un episod de furtună și ploi cu piatră care au culcat plantele. Au afectat culturile. În schimb, pe Sănmihaiu German, unde terenul e mai argilos și stagnează apa, are o umiditate mai persistentă, iar culturile au evoluat mult mai bine. Anul acesta, pe zonă la noi, grâul a avut probleme, din cauza precipitațiilor abundente după semănat, în toamnă, a fost prea multă apă și a stagnat. Terenul e argilos. Ține apa pe loc.

La Utvin unde terenul e mai nisipos grâul a evoluat spectaculos. Buibaș a semănat floarea soarelui și porumbul puțin mai târziu. A bănuit că vin gerurile în martie. În Timiș, cine a semănat mai devreme,  a prins nopți cu minus un grad – două, iar porumbul care a fost răsărit a fost afectat și s-a îngălbenit, dar și-a revenit mai târziu.

El a terminat de semănat porumbul tocmai când erau frigurile, iar la sfârșitul lui aprilie, plantele erau răsărite și au evoluat bine, până la secetă din iulie, când a mai suferit un șoc termic.

Una dintre marile amenințări asupra culturilor în 2024, în afară de secetă, a fost atacul ciorilor. “Avem probleme cu ciorile. Iau tot la rând ca pe GPS. Au scos semințele din pământ la rând, una după alta. Le-au văzut răsărite, au dat cu ciocul, au scos boaba și au mâncat-o. Nu ai cum să lupți împotriva lor”, a explicat tânărul.

A încercat cu tunete speciale să le sperie. Nu a mers. Astfel, el a avut pierderi destul de mari, în 2024, din cauza ciorilor și anul trecut a avut atac de ciori, dar așa intens ca în acest an nu a fost niciodată.

 

 

 

Comentarii

comentarii