Acasă Eveniment Ce trebuie să facem pentru a avea o inimă sănătoasă?

Ce trebuie să facem pentru a avea o inimă sănătoasă?

DISTRIBUIȚI

Fundaţia Română a Inimii, preşedinte prof. univ. dr. Dan Gaiţă, şi Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare au organizat o dezbatere privind prevenţia cardiovasculară în România. Ţara noastră ocupă locul trei în lume în privinţa mortalităţii cauzate de boli cardiovasculare – 62% dintre români mor din această cauză.

Milioane de oameni mor de inimă

Conform European Heart Network, în Europa mor în fiecare an 4,3 milioane de oameni din cauza bolilor de inimă. Numărul e în creştere, din cauza factorilor de risc cardiovascular tot mai răspândiţi, consecinţă a stilului de viaţă impus de societatea de consum. Forumul este o alianţă care reuneşte medici cardiologi, neurologi, medici de familie, diabetologi, nefrologi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de catre membrii Societăţii Române de Cardiologie, pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi pentru susţinerea campaniilor catre publicul larg iniţiate de Societatea Română de Cardiologie. Fundaţia este membră European Heart Network cu sediul la Bruxelles, organizaţie la care au avut onoarea să fie invitate 26 de ţări printre care şi România, prin Fundaţia Română a Inimii.

Ce trebuie făcut?

Pentru că România se află pe primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar numeroase studii ştiinţifice susţin eficacitatea intervenţiilor de modificare a stilului de viaţă, în principal stoparea fumatului, dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice, specialiştii au lansat Heart Score – Programul naţional de promovare a sănătăţii cardiovasculare. Programul Heart Score- Riscul Cardiovascular a fost lansat în cadrul Forumului de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare, organizat de către Societatea Română de Cardiologie. Factorii de risc luaţi în calcul sunt: sexul, vârsta, fumatul, tensiunea arterială sistolică, colesterolul total şi regiunea geografică. Pragul dincolo de care pacientul prezintă un risc înalt de mortalitate din cauză cardiovasculară în următorii 10 ani este definit ca fiind egal sau mai mare de 5%. Măsurile de prevenţie recomandate la pacienţii cu risc înalt au în vedere schimbarea stilului de viaţă, respectiv renunţarea la fumat, reducerea colesterolului, exerciţiul fizic, consumul a cel puţin 4-5 mese de fructe şi legume pe zi, tratamentul optim al pacienţilor cu hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat.

Comentarii

comentarii