Acasă Actualitate Cea de-a 101-a aniversare de la constituirea României Mari, marcată la Timișoara

Cea de-a 101-a aniversare de la constituirea României Mari, marcată la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Duminică 1 decembrie 2019, în capitala Banatului, la cea de-a 101-a aniversare de la constituirea României Mari, s-au desfăşurat o serie de manifestări cultural-religioase la care au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice, dar şi numeroşi timişoreni.

Manifestările au început pe 1 decembrie dimineață cu o ceremonie militară şi depuneri de coroane şi jerbe la monumentele eroilor din parcul Scudier. La ora 12.00, a avu loc un serviciu religios în faţa sediului IPJ de pe bd. Take Ionescu, după care  urmat defilarea detaşamentelor MApN şi ale celorlalte forţe militarizate, la care au participat toate elementele sistemului naţional de apărare, mai precis Ministerul Apărării Naţionale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Român de Informaţii şi Poliţie, Poliției de Frontieră, Penitenciarului Timișoara, precum și a Direcției Poliției Locale a municipiului Timișoara. Ceremonia militară s-a încheiat cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au fost organizate de Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”.

Scurt istoric

Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României era marcată pe data de 10 mai, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat, în faţa Parlamentului, independenţa României. La 30 decembrie 1947, când a fost proclamată Republica Populară Română, ziua de 24 august a devenit Ziua Naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi oficiali (reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în frunte), a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Prin urmare, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari.

De la ora 16.00, manifestările artistice din Timișoara se mută în Piaţa Victoriei, iar între 17.20-18.00 va avea loc retragerea cu torţe.

La ora 18.00 timişorenii are loc aprinderea iluminatului festiv de sărbători şi deschiderea oficială a Târgului de Crăciun organizat de Primăria Municipiului Timişoara. Sunt programate şi concerte susţinute de artişti populari, de Dragoş Moldovan, Mira, Holograf. Ziua se încheie cu focul de artificii de la ora 22.00.

Comentarii

comentarii