Acasă Actualitate Cea de-a doua ediție a programului ”FACEM – O comunitate pentru educație”...

Cea de-a doua ediție a programului ”FACEM – O comunitate pentru educație” oferă finanțări în valoare de 300.000 lei școlilor și ONG-urilor din Timiș

DISTRIBUIȚI

Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijin financiar de la Hamilton Central Europe, lansează pentru al doilea an consecutiv, apelul de proiecte pentru creșterea calității educației în județul Timiș. Programul de finanțare se numește FACEM – O comunitate pentru educație, iar fondurile puse la dispoziție sunt menite să contribuie la prevenirea și reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor școlare, reducerea analfabetismului, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și să îmbunătățească infrastructura școlară pentru a transforma spațiile de învățare în locuri primitoare și prietenoase.

În 2024, patru organizații au beneficiat de fonduri în valoarea de 350.000 lei pentru a aduce îmbunătățiri în domeniul educației, în comunitățile lor. Activitățile finanțate au avut loc în localitățile: Cerneteaz, Sintești, Gătaia, Comloșu Mare și Șemlacu Mare din județul Timiș, și sunt încă în derulare până la finalul anului. Investițiile în educație s-au făcut în infrastructura școlară, în pregătirea suplimentară a cadrelor didactice, intervenții de psiho-terapie atât pentru copii și cadre didactice, cât și pentru părinții copiilor, activități non-formale, de literație, ajutor la teme și recuperare.

 „Prima ediție a acestui program de finanțare a venit cu surprize plăcute. Echipele organizațiilor,  împreună cu specialiștii care au lucrat cu copiii, cadrele didactice și elevii din comunități, ne-au povestit că au găsit multă deschidere în fiecare comunitate. Din acest an, școala din Sintești are în sfârșit un sistem de încălzire și un colț de lectură cu o mini bibliotecă, elevii din Gătaia vin la școală cu tot mai mare plăcere pentru că știu că după ore au parte de o masă caldă, ajutor la teme și ascultare. Copiii din familii dezavantajate din Cerneteaz primesc mult ajutor în recuperarea materiei, își fac temele și au parte de  activități terapeutice prin joc, în timp ce la Comloșu Mare, o întreagă comunitate s-a adunat în jurul copiilor și îi susține. Iar surpriza cea mai mare au fost ședințele de consiliere psihologică, unde s-au creat niște legături și au apărut conștientizări importante, care în timp vor aduce îmbunătățiri în relațiile profesori-elevi-părinți. Cu fondurile necesare și specialiștii potriviți, lucrurile se mișcă, iar asta ne bucură grozav și ne face să continuăm!” (Daniela Chesaru, directorul executiv al Fundației Comunitare Timișoara)

„Când am demarat acest program împreună cu Fundația Comunitară Timișoara porneam de la dorința comună de a face tot ceea ce putem pentru a ajuta copiii din comunități mai puțin norocoase în ceea ce privește accesul la resurse și care se reflectă, implicit, în procesul educațional și creșterea riscului de abandon școlar. Punctul forte al acestui program, credem noi, este faptul că implică toți actorii importanți pentru un parcurs educațional favorabil: copiii, familia, școala și comunitatea.

Prima ediție a programul FACEM s-a transformat, datorită implicării echipelor de proiect și a partenerilor, într-o poveste minunată, care sperăm că va continua și în  ediția a II-a, pe care acum o lansăm. Noi, cei de la Hamilton, le mulțumim tuturor pentru eforturile depuse, îi felicităm pentru rezultatele obținute și continuăm să fim părtași la poveștile lor, poveștile comunităților implicate.”  (Corina – Aurora Kovacs, Director Administrativ Hamilton România)

Fondurile puse la dispoziție prin programul FACEM – O comunitate pentru educație pentru anul 2025 se adresează atât echipelor de proiect care au beneficiat de finanțare în anul 2024, pentru a continua activitățile începute, dar și organizațiilor non guvernamentale și școlilor care lucrează cu copii care prezintă un risc mare de abandon școlar. Acestea sunt invitate să propună proiecte care pornesc de la nevoi clar identificate și care vin cu soluții adecvate, bine planificate în timp.

Beneficiarii proiectelor propuse trebuie să fie cadrele didactice, elevii și părinții acestora. Valoarea unei finanțări este cuprinsă între 25.000 și 100.000 lei și se oferă sub formă de granturi nerambursabile. Valoarea totală a fondului pentru această această ediție este de 300.000 lei.

Cei interesați sunt invitați să consulte GHIDUL aplicantului de pe site-ul Fundației Comunitare Timișoara și să se programeze la prima întâlnire de consiliere. Perioada de consultări și depunere a proiectului va fi deschisă între 14 octombrie și 17 noiembrie, iar propunerile de proiecte vor fi analizate de către un juriu dedicat până în 25 noiembrie. Câștigătorii vor fi anunțați până în 27 noiembrie. Activitățile propuse în proiecte trebuie să se desfășoare în perioada ianuarie – noiembrie 2025.

Comentarii

comentarii