Acasă Administraţie Cea mai mare campanie de stârpire a ambroziei, în Timiş

Cea mai mare campanie de stârpire a ambroziei, în Timiş

DISTRIBUIȚI

ing Coras ArdeleanDe şapte ani, se fac eforturi atât în Timişoara, cât şi la nivelul judeţului Timiş pentru stârpirea celei mai periculoase plante alergene existente: ambrozia, denumită şi iarba pârloagelor. Din păcate, fără niciun succes.

De aceea, în premieră, Camera Agricolă a Judeţului (CAJ) Timiş, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Regele Mihai I al României” Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au declanşat cea mai mare campanie împotriva acestei plante. Până acum, trupele de specialişti au ajuns în 30 de comune, din cele 98. Campania este coordonată de prof. univ. dr. Veronica Sărăţeanu, biolog în cadrul USAMVB.

„De şapte ani se chinuiesc să facă ceva, fără succes. Împreună cu specialiştii noştri, mergem în fiecare comună şi prezentăm fermierilor, reprezentanţilor primăriilor şi personalului medical din localităţi informaţii, dar şi imagini despre cât de periculoasă este ambrozia şi îi învăţăm ce trebuie să facă pentru a o stârpi. E un proiect pilot, o premieră pentru România. Timişul este primul judeţ care desfăşoară un asemenea program. Facem asta fiindcă în acest moment Camera Agricolă a Judeţului Timiş (nu cea înfiinţată în toamna anului 2012, ONG-ul, de care fermierii nu vor să audă şi care nu are nicio putere) este singura instituţie care are autoritate şi competenţă în tot judeţul în ceea ce priveşte problemele ce ţin de agricultură, fiindcă direcţia agricolă aproape că nu mai există. Mai are câţeva angajaţi. Fiindcă avem succes, ne-au căutat şi de la Guvernul României. Vor să ia modelul nostru de proiect din Timiş să îl aplice la nivel naţional”, a declarat ing. Coraş Ardelean, directorul Camerei Agricole.

Iarba pârloagelor provoacă probleme grave de sănătate timişorenilor şi timişenilor în fiecare an – rinită şi conjunctivită alergică, astm bronşic, reacţii anafilactice – ,simptomele putând dura şi câteva luni, cât există polenul în aer, inclusiv iarna. De asemenea, tot în premieră, specialiştii camerei agricole desfăşoară o caravană judeţeană pe baza HG nr. 1064, privind amenajarea pastorală.

„Până acum, nimeni nu a mişcat un deget. Am făcut o adresă către primării şi am dat şi repere ce să facă. Asta, fiindcă legea spune că amenajarea pastorală se face de către primării şi camerele agricole. Este o caravană de tipul celei antiambrozie şi vom explica reprezentanţilor primăriilor paşii ce trebuie făcuţi în amenajarea pastorală a pajiştilor”, a mai spus ing. Coraş.

Comentarii

comentarii