Acasă Cultura Cea mai mare manifestare cultural-spirituală a diasporei sârbe a fost deschisă festiv...

Cea mai mare manifestare cultural-spirituală a diasporei sârbe a fost deschisă festiv la consulatul de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Comunitatea sârbilor din România a demonstrat, încă odată, sâmbătă 17 august, că ştie să îşi conserve şi să îşi apere identitatea şi cultura.

Astfel, la sediul Consulatului General al Serbiei la Timişoara, a avut loc deschiderea festivă a Zilelor schimbării la față a sârbilor – cea mai mare sărbătoare a diasporei din țara vecină și prietenă.

La importanta manifestare au participat reprezentanți ai diasporei sârbe din mai multe țări, iar gazdă a fost consulul Vladan Tadic, alături de episcopul Luchian și de Slavomir Gvozdenovici.

Cu acest prilej, consulul Vladan Tadic, a spus:

”Dovadă a rezultatelor foarte bune în promovarea și păstrarea culturii sârbe o reprezintă și activitatea scriitorilor sârbi care trăiesc în România.

Cu acest prilej îi mulțumesc și episcopului Luchian care este alături de noi și contribuie la importanța manifestării.

El chiar a fost laureatul din 2018 al Marii Diplome de Baziaș și este și membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia. Mulțumesc și Uniunii Sârbilor pentru organizare acestui eveniment foarte important.

Mulțumesc și Departamentului de Relații Interetnice din cadrul Guvernului României care sprijină an de an desfășurarea acestei manifestări.

Mulțumesc și reprezentanților orașului Vârșeț, care oferă un mare ajutor în fiecare an evenimentului și acoperă partea financiară a premiului Marii Diplome de Baziaș.

Mulțumesc și tuturor scriitorilor participanți și veniți din celelalte țări din Europa, dar și scriitorilor din Timișoara prezenți”, a fost mesajul lui Tadic.

Cu acest prilej a fost prezentat poetul Stevan Tontic, laureatul celui mai important premiu literar, Marea Diplomă de Baziaş.

De asemenea, au fost lansate și două antologii – În aceeași oglindă – și Otkrivanje Srba u Rumuniji (Descoperirea sârbilor în România).

Ca în fiecare an, au loc mai multe seri literare organizate la Baziaş, Socol, Belobreşca sau la Moldova Veche.

”Eu sunt lumina lumii a spus Isus Hristos. Această manifestare cultural-spirituală este o sărbătoare a luminii. Dacă îl avem pe Hristos în noi, avem și lumina Lui.

Această lumină trebuie să se oglindească în viața noastră de fiecare zi, mai ales în domeniul cuvântului scris.

Aceste zile ale culturii și ale cuvântului scris pentru noi este o promovare a luminii lui Hristos.

Mă rog și marelui Învățător al poporului sârb – sfântul Sava – care în urmă cu 800 de ani a trecut prin aceste părți purtând lumina Evangheliei, care ne luminează și acum”, a fost mesajul episcopului Lucian.

Laureatul din acest an a trăit marea dramă a războiului din Sarajevo, iar cu mare dificultate a reușit să se refugieze în Germania, împreună cu familia.

După mai mulți ani, s-a întors în Serbia, iar după aceea s-a mutat în Novi Sad, unde trăiește și în acest moment.

Lucrările lui sunt traduse în mai multe limbi europene, inclusiv în limba română. De asemenea, este prezent în toate antologiile sârbești, traduse și în limba româna.

”Este omul care a primit multe premii literare importante. Este membru al Societății Scriitorilor Sârbi din Belgrad, al PEN Clubului din Serbia și al PEN Clubului din Germania.

Este o personalitate literară foarte bine cunoscută la nivel european. Este unul dintre cei mai importanți poeți sârbi în viață”, a spus Slavomir Gvozdenovici.

Cu acest prilej, poetul Robert Șerban, reprezentantul Uniunii Scriitorilor din Timișoara, a transmis un mesaj către cei prezenți și a vorbit și despre volumul de poezie bilingvă sârbă și română, În aceeași oglindă.

Aici sunt publicate versuri semnate de 20 de poeți români și sârbi din Novi Sad și Timișoara. Volumul a apărut la editura Brumar din Timișoara, în condiții grafice excelente.

Comentarii

comentarii