Acasă Economic Cea mai mare plantație de mur și zmeur din România se află...

Cea mai mare plantație de mur și zmeur din România se află în zona de vest a România

DISTRIBUIȚI

Într-un cadru natural lipsit de poluare, în condiții de sol și climă ideale, la poalele Munților Retezat, în apropierea localității Bretea-Română din județul Hunedoara, se află cea mai mare plantaţie de zmeur, mur și căpșuni din România, care se întinde pe mai mult de 20 de ha, iar până în 2021 investitorul vrea să ajungă la 40 de ha.

Tot aici va fi creată cea mai mare colecţie de soiuri de mur și zmeur existentă în Europa.

”Vrem să ajungem la 150 de ha”

Investitorul este Carpathian Berries SRL, o companie românească administrată de Ana-Maria Neculai, sub sloganul ‟Gustul autentic al fructelor de pădure românești”.

Activitatea de producție propriu-zisă este concretizată prin înființarea până acum a 12 ha mur, 4,8 ha de zmeur și 4,5 ha căpșun cu obiectivul măreţ ca până în 2021 să ajungă la 15 ha mur,15 ha zmeur și 10 ha de căpșuni. De asemenea a fost construit și un sediu de fermă cu un depozit de stocare a producției cu cameră frigo.

”Nu există o plantație de asemenea anvergură în România, iar tehnologiile pe care le aplicăm sunt cele mai moderne. Suprafața la care vrem să ajungem este de 150 de ha cultivate. Am achiziționat cele mai bune și adaptate soiuri de zmeur și mur. Avem și o colecție de 35 de soiuri pe care le testăm. Scopul final este să avem cea mai mare colecție de zmeur și de mur din Europa.

De aceea anul acesta vom demara campania de achiziționare a tuturor soiurilor de zmeur și de mur care există nu numai în Europa ci în întreaga lume. Vom crea și cea mai mare colecție de soiuri de zmeur și mur din România în județul Hunedoara, după banca de gene de roșii pe care eu am înființat-o la USAMVB”, a spus prof. univ. dr. Radu Șumălan, director Inovare și Tehnologie.

Planurile pe termen mediu sunt însă mai ambițioase. Va fi construită o hală modernă de procesare a producției pentru producerea de concentrat, suc și fructe uscate. De asemenea va fi înființat un laborator de ameliorare și multiplicare a plantelor, atât prin tehnologii clasice cât și prin tehnici de cultivare in vitro.

”În acest scop vom demara, din această toamnă, un nou proiect ambițios de creare a celei mai mari colecții de zmeur și mur din Europa. Aceasta se va întinde pe o suprafață de 2 ha, cu sisteme de susținere, fertirigare și protecție.

Vom achiziționa  diverse soiuri de zmeur și mur de pe piață, vom face schimburi cu stațiunile de cercetare din țară și străinătate, vom colecta forme valoroase din flora spontană.

Scopul final al acestui proiect este acela de a testa adaptabilitatea și valoarea nutritivă a  plantelor și de a crea noi soiuri, adaptate condițiilor de climă și sol locale, tolerante la presiunea din ce în ce mai mare a bolilor și dăunătorilor, cu gustul autentic al fructelor de pădure românești”, a spus prof. Șumălan.

”Utilizăm cele mai moderne sisteme de agricultură inteligentă”

Pentru a reuși aceste obiective importante, componenta de cercetare este esențială în creionarea viitorului companiei. Tehnologizarea va fi de asemenea un element esențial, mecanizarea și automatizarea vor proteja forța de muncă umană.

Plantatul și recoltatul la zmeur și mur se va face mecanizat, iar udarea, prin sistem de irigare automatizat, controlat prin senzori de umiditate din sol. Apa este adusă dintr-un râu aflat la 2,5 km distanță şi stocată în bazine mari, pe câmp. Fertilizarea este mecanizată și automatizată, iar controlul se face prin senzori.

Împotriva bolilor și dăunătorilor se aplică tratamente la avertizare, cu utilizarea dronelor agricole la stropit, cu volum ultra-redus (VUR) de soluție.

”Utilizăm cele mai moderne sisteme de agricultură inteligentă pentru a reduce efortul angajaților și a lua cele mai bune decizii tehnologice. Întreaga tehnologie pe care o folosim este prietenoasă cu mediul și respectă întocmai ghidul bunelor practici agricole, fiind în proces de certificare Global GAP.

Grija față de angajați și față de societate este primordială, mai importantă chiar decât profitul, de aceea încercăm să asigurăm condiții de muncă optime, spații de odihnă și relaxare, avem un cabinet medical dotat cu cele necesare și personal instruit pentru a acorda primul ajutor”, spune Șumălan.

În 2021, producția va ajunge la 50 -60 de tone zmeur, 80 de tone de mur și 100 de tone de căpșuni. Deja s-a început discuțiile cu lanțurile de retailer, pentru valorificarea delicioaselor fructe de pădure, produse la poalele Munților Retezat.

Comentarii

comentarii