Acasă Actualitate Cea mai periculoasă clădire din Timișoara se află pe strada Odobescu!

Cea mai periculoasă clădire din Timișoara se află pe strada Odobescu!

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai periculoase clădiri din Timișoara este fără îndoială cea de pe strada Odobescu, colț cu bulevardul 16 Decembrie, vis-a-vis de maternitate.

Amenințarea asupra trecătorului grăbit vine nu numai de la înălțime, chiar de sub acoperișul care este praf (foto) și de pe care deja au căzut bolovanii, ci pericolul vine și de pe stradă, de pe trotuarul copleșit de trape amenințătoare sau materiale de construcții abandonate. Pentru ca civilizația să fie și mai rău călcată în picioare la propriu, spațiul verde nu mai este verde, ci devastat de mizerii, dar și plin cu moloz abandonat de constructorii care au lucrat sau mai lucrează în zonă.

Aici am prezentat o scurtă imagine dezastruoasă de pe o stradă, dar situația tristă se găsește și în alte zone din frumosul nostru oraș, Timișoara, pe care cu mândrie îl numim Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023.

Ce spune Primăria Timișoara?

Proprietarii clădirilor istorice degradate de pe strada Odobescu, dar și de pe alte străzi, trebuie să știe că noul program al Primăriei Timișoara arată că imobilele situate în situri istorice beneficiază de 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuție financiară rambursabilă – sumele vor putea fi restituite în termen de zece ani, în baza unui contract de finanțare; 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuție proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin program, din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.

Noul program de financiare cuprinde și o serie de facilități pentru proprietari. Pentru toate imobilele din zona de acțiune prioritară, indiferent că apelează sau nu la finanțare și, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, se vor acorda facilități.

Ce spune Poliția Locală Timișoara?

Poliția Locală Timișoara este însărcinată să-i amendeze pe proprietarii care locuiesc în clădirile istorice degradate şi nu le renovează. Amenzile pot ajunge până la 8.000 de lei.

Poliția Locală mai atrage atenția: ”Toți proprietarii de clădiri au obligația să asigure periodic curățarea fațadelor locuințelor, clădirilor amplasate la frontul străzii, degajarea elementelor de construcție cum sunt ornamentele și tencuiala care stau să se desprindă de pe fațadele acestora și care reprezintă pericol pentru cetățenii care trec prin apropiere”.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal continuă verificările cu privire la modul în care proprietarii de imobile aflate în zona istorică a Municipiului Timișoara respectă legislația privind întreținerea clădirilor, având obligația de a obține documentațiile necesare demarării procedurilor de remediere a stării de degradare a imobilelor aflate în proprietate.

Comentarii

comentarii