Acasă Cultura Cea mai veche piață din Timișoara: Piaţa Unirii – O istorie de...

Cea mai veche piață din Timișoara: Piaţa Unirii – O istorie de 300 de ani

DISTRIBUIȚI

piata uniriiProbabil fiecare persoană care a vizitat Timișoara a călcat măcar o dată în Piața Unirii. Toţi cei care au locuit sau locuiesc aici, nu concep oraşul fără aceasta. Istoria celei mai vechi piețe timișorene începe de acum 300 de ani.
În 1716, trupele imperiale ale generalului Eugeniu de Savoia au cucerit Timișoara, punând punct dominaţiei otomane. Stăpânirea austriacă şi cea austro-ungară au adus două secole de dezvoltare urbană. Chiar de la începuturi, s-au pus bazele transformării oraşului dintr-o cetate medievală cu mlaştini, într-o fortăreaţă cu străzi sistematizate. În acea perioadă, teritoriul pieței era traversat de un val de pământ ce servea drept fortificație. Însă în 1733 s-au întocmit proiecte pentru amenajarea ei, după dimensiunile pieței Libertății. Demolarea valului de pământ a început în 1740, iar ulterior s-a pavat piața cu piatră naturală. Construcția domului Catolic a început chiar înainte de aceste amenajări, adică în 1836.
Clădirile din zonă au fost construite în stil baroc. Biserica sârbească a fost ridicată între 1745 și 1748. Palatul Baroc, care a fost pe rând reşedinţa oficială a comitelui de Timiş (în secolele XVIII şi IX), sediul guvernatorului Banatului Timişan şi al Voivodinei (1849-1860), sediul Prefecturii (sec. XX) și Muzeul de Artă (1984-prezent) a fost construit în 1754. Casele canonicilor sunt atestate din 1758. Palatul și clădirea Bisericii ortodoxe sârbe au fost concepute între 1745 și 1748. Casa Bruck, a cărei incinte de la parterul clădiri găzduiește de la începuturi o farmacie, datează din 1910, în forma actuală. Fântâna a fost forată la 1894 la o adâncime de 421 metri. Monumentul „Sfânta treime” există datorită unui consilier al administrației locale, Johann Anton Deschan von Hannsen și amintește de sfârșitul perioadei de ciumă din 1731 și 1738. Bazele acestuia au fost puse în 1740.
Așadar, planurile inițiale nu au fost respectate întocmai, iar dimensiunile finale ale Pieței Unirii au fost de 150 x 110 metri, devenind astfel cea mai mare piață a Cetății.
Piața a avut diferite utilități de- a lungul timpului. Astfel, dacă inițial a avut întrebuințări comerciale, ulterior a devenit un centru de manifestări religioase, parade militare şi alte evenimente politice şi culturale.
În ceea ce privește denumirea pieței, aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului. Ea s-a numit Hauptplatz (Piața Principală), Domplatz (Piața Domului) și Piața Losonczy (după comitelul Stefan Losonczy, ucis de turci în 1552). Denumirea actuală i-a fost dată în 1919, când aici s-au oprit trupele române pentru desfășurarea solemnității oficiale a Unirii. (timisoara2021.ro : Surse: enciclopediaromaniei, wikipedia, primariatm.ro, timisoara-info.ro).

Comentarii

comentarii