Acasă Actualitate Cei care comentează pe măsură ce jocul se desfășoară

Cei care comentează pe măsură ce jocul se desfășoară

DISTRIBUIȚI

Majoritatea emisiunilor sportive – atât cele difuzate la televizor, cât și la radio – constau din cel puțin doi „jucători” cheie în spatele microfonului: crainicul play-by-play, care este de fapt comentatorul principal și comentatorul de culoare, cunoscut și ca analist de culoare. Folosindu-și puterile sale de observare, comentatorul sportiv le spune spectatorilor și ascultătorilor exact ceea ce se întâmplă pe teren și la ce se pot aștepta dacă intervine un fault sau un timeout. O transmisie nu ar putea avea loc fără un comentator principal, la fel cum difuzării respective i-ar lipsi profunzimea și vitalitatea – și ar putea fi chiar destul de anostă – fără comentatorul de culoare alături. Responsabilitatea acestuia este de a îmbunătăți experiența spectatorilor cu anecdote, statistici, și, poate, în timpul pauzelor din joc, interviuri cu jucători, antrenori sau vedete. Dacă crainicul play-by-play se ocupă, cum ar veni, de servirea felului principal, analistul de culoare adaugă amestecul potrivit de condimente, pentru a se asigura că jocul sau evenimentul este interesant și memorabil. Este ceva obișnuit să existe mai mulți comentatori de culoare în timpul evenimentelor sportive mai mari, inclusiv jocurile de playoff și campionatele și, cu siguranță, Jocurile Olimpice.

O trăsătură importantă a unui comentator sportiv este capacitatea de anticipare. Multe persoane care profesează în acest domeniu pot ajunge să fie renumite pentru ușurința cu care pot prezice anumite mișcări din jocurile desfășurate, tocmai datorită minții lor analitice și a cunoștințelor în ceea ce privește strategia, dovedite în situații dificile. Această abilitate legată de predictibilitate este foarte apreciată în cadrul evenimentelor sportive online. În zilele noastre există o mulțime de evenimente de șah și poker, care au loc pe platformele de streaming și care necesită ca cineva să găzduiască difuzarea și să interacționeze cu publicul. Mason Pye este un jucător profesionist de poker, care a avut cel mai bun moment din toate transmisiile sale, atunci când a comentat cel mai mare turneu PokerStars până în prezent, Sunday Million Anniversary 2020. A avut 10.000 de telespectatori care urmăreau cu sufletul la gură o confruntare la finalul căreia câștigătorul a intrat în posesia a 1,2 milioane de dolari. Datorită faptului că are cunoștințe avansate despre acest sport și îl practică la nivel profesionist, a fost capabil să anticipeze mișcările și gesturile pe care le observase de atât de multe ori la masa rotundă.

Înapoi la comentatorul de culoare, pentru a avea succes și pentru a crea acea legătură atât de importantă cu fanii, acesta ar trebui să aibă o voce distinctă și o personalitate atrăgătoare. La fel de importantă este și chimia dintre acesta și crainicul play-by-play, care să îi ajute să se completeze la nevoie. Se poate întâmpla ca aceștia să-și inverseze rolurile în mod involuntar, adică, mai simplu spus, să încurce gazonul, terenul sau masa de joc. Din noile lor posturi, comentatorul principal poate începe să povestească o întâmplare pe care o consideră a fi relevantă în acel context, în timp ce analistul culorilor explică unele reguli ale jocului. Tocmai în momentul în care se reia traiectoria corectă este importantă acea sincronizare în echipă, pentru a nu se pierde din naturalețe sau din ritm.

Comentatorii iscusiți reușesc să transmită faptul că activitatea desfășurată de ei este floare la ureche, chiar dacă adevărul este că pot întâmpina de multe ori situații dificile. Ei știu că acest lucru este parte din jocul în care sunt implicați, reprezentând într-un mod cât mai eficient organizația sportivă care i-a angajat să le fie „vocea”. Și un alt rol și mai de apreciat pe care îl îndeplinesc este acela de ambasadori imparțiali ai echipelor.

O mulțime de sportivi populari, care au atins la un moment dat culmile succesului, s-au mutat la standul de difuzare, dar după o perioadă și-au dat seama că e mai potrivit să renunțe și nu din lipsă de cunoștințe despre joc. Chiar și ei, în calitate de profesioniști, pot fi nedumeriți în situații în care momentul prezent, cu toată spontaneitatea sa, este cel mai important. Pentru a ajunge comentator sportiv, trebuie să iei în serios această profesie, să nu pornești la drum cu ideea că este pur și simplu vorba de o muncă ușoară, cu un rol clar, ușor de îndeplinit. Comentatorii care au făcut față provocărilor fără precedent din sezoanele anterioare sunt modelele de urmat.

Comentarii

comentarii