Acasă Actualitate Cei mai importanți factori care influențează prețul gazelor naturale

Cei mai importanți factori care influențează prețul gazelor naturale

DISTRIBUIȚI
Closeup shot of blue fire from domestic kitchen stove top. Gas cooker with burning flames of propane gas. Industrial resources and economy concept.

Gazul natural este o resursă importantă, deoarece prezintă numeroase întrebuințări. Cu ajutorul gazului se încălzesc casele și apa, se prepară mâncarea și se alimentează mașinile personale și de marfă. Prin urmare, indiferent de preț, oamenii folosesc gazul pentru a se putea bucura de un trai decent și lipsit de nevoi.

Datorită nivelului crescut de utilitate este indicat să afli cât mai multe despre gazul natural. Printre multe altele, poți să te informezi cu privire la modificările de preț ale acestei resurse. Citește rândurile de mai jos și află de aici care sunt factorii care influențează costurile gazului. 

Factori care afectează prețul gazelor naturale 

Prețurile gazelor naturale depind de raportul dintre cerere și ofertă.  Prețurile acționează în vederea echilibrării  relației dintre cele două componente. O creștere la nivelul ofertei va determina o scădere a prețurilor, în timp ce diminuarea cererii pentru gazul natural are puterea de a crește costurile de achiziție ale acestuia.   

Factorii care duc la creșterea costurilor gazelor naturale sunt: 

  • Impactul vremii

Vremea capricioasă, inclusiv furtunile tropicale și uraganele, poate avea o influență majoră asupra producției de gaze naturale. Acest factor obligă încetinirea sau stoparea activităților de producție în perioadele în care fenomenele meteorologice reprezintă o amenințare pentru lucrători și instalații. De exemplu, activitatea uraganelor de-a lungul coastei Golfului din anul 2000 a forțat companiile de gaze naturale să oprească operațiunile interne pentru aproape un an.  

Astfel, perioadele cu vreme blândă și călduroasă pot oferi prețuri mici, deoarece consumatorii folosesc mai puțin sistemele de încălzire ale casei. În schimb, în momentul în care proprietarii pornesc centralele termice, prețurile la gaze naturale ar putea, din nou, să crească.  

  • Creșterea economică

Pe măsură ce economia crește, se ridică și prețul gazelor. Companiile înregistrează o creștere a cererii pentru bunurile și serviciile lor, ceea ce sporește nivelul necesar de gaze naturale. Pe măsură ce mai multe sectoare economice solicită gaze naturale, prețul crește invariabil.  

  • Nivelul taxelor asociate depozitării gazelor naturale

Costul de întreținere a instalațiilor de stocare a gazelor naturale poate modifica prețul final destinat consumatorului. Depozitele subterane, care mai sunt cunoscute și ca niveluri de stocare, reprezintă o verigă cheie în lanțul de aprovizionare pentru întreprinderi și case. 

O creștere a taxelor asociate cu nivelurile de stocare poate provoca o mărire semnificativă a prețurilor la gaze naturale. Oferta și cererea influențează și nevoile de depozitare. O cerere mai scăzută de gaze naturale înseamnă mai mult timp destinat depozitării, ceea ce duce la creșterea taxelor. 

Pe lângă toți acești factori importanți care cauzează mărirea prețului gazelor naturale, se numără și conflictele militare. În cazul unei neînțelegeri de acest fel, distribuția de gaze  poate fi afectată mult, deoarece poate exista ideea de a găsi noi furnizori, în cazul în care una dintre țările exportatoare este implicată în conflict.  

Așadar, există numeroși factori care favorizează apariția fluctuațiilor de preț al gazelor naturale. Cu toate acestea, gazul este esențial pentru traiul zilnic, așa că acesta va fi cumpărat în continuare, indiferent de cost, care uneori poate fi unul piperat.

Comentarii

comentarii