Acasă Cultura Cei mai mari sculptori ai României din ultimii 50 de ani prezentați...

Cei mai mari sculptori ai României din ultimii 50 de ani prezentați la Muzeul de Artă Timișoara

DISTRIBUIȚI

Fundația Triade Timișoara și Muzeul de Artă organizează lansarea de carte ”Sculptura. O vizită la Castelul Cantacuzino”, în 21 septembrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă, din Piața Unirii nr. 1.

Prezintă prof. dr. Ramona Novicov, critic de artă, autoarea studiului introductiv, și prof.dr. Ion Bogdan Lefter, scriitor.

Albumul, lansat cu prilejul expoziției Magdalena Abakanowicz la Muzeul de Artă din Timișoara, își propune să pună în dialog arta acesteia cu realizările unora dintre artiștii notabili care au ilustrat ultima jumătate de secol a sculpturii românești.

Editat cu prilejul amplei expoziții ce s-a desfășurat anul trecut în spațiile Castelului Cantacuzino de la Bușteni, albumul reunește lucrările de exterior și de sculptură mică prezentate în expoziția 3 x 100.

”Vizita” la Castel, printre sculpturi, oferă șansa de a descoperi cât de subtil poate dialoga arta cu spațiul. Modul cum artistul se raportează la vizibil este, uneori, provocator, incitant, iar alteori, plin de poezie.

Sculptura, prin capacitatea sa sintetizatoare, poate găsi structura ordonatoare a lumii, reducându-i multiplele fețe la geometrie pură, sau, prin puterea de pătrundere a artistului, ea poate dezvălui tensiunea unei lumi în frământare.

Așezate în spațiul Castelului Cantacuzino, în parc sau în sălile fastuoase dinăuntru, sculpturile cu care vizitatorul se întâlnește comunică divers, dialogând fie cu munții din zare, fie cu zidurile vechi, impunându-și, orgolios, prezența sau șoptind, abia auzit, prin unghere, făcând să reverbereze timpul, aducându-ni-l aproape, viu.

Timpul centenar, devenit timp prezent, pune sculptura de la Castelul Cantacuzinilor dincolo de vremi, în dialog direct cu veșnicia muntelui și a naturii -se arată în foaie de prezentare a albumului ”Sculptura. O vizită la Castelul Cantacuzino”.

Comentarii

comentarii