Acasă Special Cei trei crai ai sistemului

Cei trei crai ai sistemului

DISTRIBUIȚI

Să respirăm adânc și să tragem linie. O linie groasă. După ce automotiunea de cenzură a trecut. Și înainte de a vedea cum se vor desfășura evenimentele în continuare. Moțiunea a trecut, dar nu și pericolele pentru societate. Un rol cheie l-au jucat cei trei crai din sistem. Victor Ponta. Sorin Grindeanu. Și Augustin Jianu.

Despre toți trei, sunt întâia persoană care a afirmat, cu subiect și predicat, că se află în serviciu comandat. Abia apoi au venit și alte acuzații. Din partea altor persoane. Cei trei s-au comportat întocmai. Ca niște drone. Personaje în slujba statului paralel. În mod paradoxal. Pentru că fiecare dintre ei făcea parte și din statul democratic. Ce i-o fi apucat?
Despre Victor Ponta curg dezvăluirile. Ultima a fost făcută chiar azi. Cu probe de nezdruncinat. În timp ce Victor Ponta vorbea despre democrație și despre statul de drept și înjura sistemul ticălos creat de Traian Băsescu, iată, s-a aflat faptul că el nici nu venise bine la putere în calitate de prim-ministru și plătea un greu tribut sistemului. El a semnat cu mână lui și el a promovat cu capul lui și cu puterea lui de premier actele normative emise de Guvern prin care au fost create echipele mixte alcătuite din procurori DNA și oameni de la SRI. Pretinde, și pe bună dreptate, că a fost jurist. Și că are o pregătire temeinică în acest domeniu. A încălcat însă Constituția și legile țării cu bună știință și cu cinism. A umilit statul de drept în favoarea statului nedrept. Știa perfect că asemenea echipe mixte nu numai că încalcă legea, dar reduc în mod dramatic drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Și, totuși, fostul acoperit SIE a comis-o. Iar ultima ispravă tocmai s-a consumat. Fortificarea sa în Palatul Victoria și tentativa de a instala și administra un Guvern, în disprețul partidului din care face parte, dar și al rezultatului alegerilor.
Am fost, la fel, primul care, imediat după nominalizarea sa și încă înainte de numire, am semnalat faptul că Sorin Grindeanu, candidatul ales de Liviu Dragnea, urmează să fie și el, la fel cum a fost și Ponta, un premier racolat de servicii. Dependent de servicii. Obligat să răspundă unor comenzi venite din afara partidului care l-a promovat. Și exact asta s-a întâmplat. Nu o fi știut Dragnea? Ba eu cred că a știut. A știut, dar și-a imaginat că Grindeanu va fi loial PSD. Și președintelui acestui partid. S-a înșelat. Crunt. Prețul plătit a fost întârzierea dramatică a implementării programului de măsuri, aducerea în Guvern a altor și altor acoperiți și, în final, provocarea unei crize care continuă și azi și va mai continua.
Al treilea crai al serviciilor este Augustin Jianu. Augustin Jianu a fost adus de Sorin Grindeanu la Ministerul Comunicațiilor. Cum ar fi putut serviciile să rateze un asemenea departament. Comunicațiile sunt cheia pentru o mulțime de societăți acoperite, în special din domeniul IT. Dar sunt, totodată, și cheia supravegherii informative a populației. Așa că Grindeanu s-a conformat ordinului pe unitate și l-a adus pe Augustin Jianu în Guvern. Iar Jianu i-a întors serviciul, fiind practic primul și singurul membru al Guvernului care s-a baricadat cu Grindeanu în Palatul Victoria.
Cei trei crai ai sistemului și-au dat arama pe față. Și și-au făcut datoria. Până la capăt. Dar nu datoria față de cetățenii României, nu datoria față de cei care și-au exercitat dreptul la vot. Nicidecum. Ci datoria față de statul paralel. Misiunea lor a fost îndeplinită. Chiar dacă, aparent, proiectul mizerabil a eșuat.
Tare sunt curios pe cine mai propune Liviu Dragnea în următorul Guvern. Tot vreo dronă? Care să promoveze alte și alte drone? Alți crai ai sistemului? Sistemul însuși oare va renunța atât de ușor? Eu unul mă îndoiesc având în vedere nonșalanța, ca să nu spun nesimțirea, cu care și-au permis să iasă în față și au riscat să se de a de gol cei trei crai.

 

Comentarii

comentarii