Acasă Actualitate Cel mai important locaș de cult din Banatul Montan – Episcopia Caransebeșului...

Cel mai important locaș de cult din Banatul Montan – Episcopia Caransebeșului – și-a sărbătorit hramul

DISTRIBUIȚI

Întrucât Catedrala Episcopală din Caransebeș are două hramuri, „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Părintele Episcop a ales ca atât în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, cât și în această duminică să fie alături de credincioșii care vin și se roagă în cel mai important locaș de cult din Banatul Montan.

Hramul principal al Catedralei Episcopale din Caransebeș este Învierea Domnului cu prăznuirea festivă în Duminica Tomii, iar cel de-al doilea hram, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul  a fost dat de către Preafericitul Patriarh Daniel în 12 septembrie 2010, la târnosirea acestui sfânt locaș.

 „Suntem în a doua zi de cinstire a Sfântului Proroc Ilie ocrotitorul Banatului și de aceea am socotit de bine ca și astăzi să slujim Dumnezeiasca Liturghie în catedrala noastră episcopală din Caransebeș, să-I mulțumim Mântuitorului Hristos pentru toate și să ne rugăm împreună ca Dumnezeu să păzească pe mai departe pe toți preoții, monahii și credincioșii din această Episcopie istorică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și părintele Simion Mladin, ecleziarhul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, care la momentul potrivit a ținut și un cuvânt de învățătură, în care a prezentat pericopa evanghelică a duminicii, ce vorbește despre cei doi demonizați din ținutul Gadarenilor.

„Evanghelia de astăzi este o lecție deschisă care prezintă dramatismul unor oameni lipsiți de Dumnezeu, dar în același timp și binecuvântarea prezenței lui Dumnezeu în viața lor.

Înstrăinarea omului de Dumnezeu este un mare pericol, ea ne poate duce la o altă stăpânire, de aceea trebuie să știm că menirea omului în actul creației divine este de a fi lângă Dumnezeu și aceasta este și motivația că Dumnezeu a făcut pe om chip și asemănare a Sa. Prezența lui Dumnezeu este lumină, binefacere, bucurie și sănătate, iar când Îl avem pe Hristos și Îl dobândim în viața noastră, dispare răutatea, diavolul, întunericul vieții noastre se risipește, la fel ca atunci când aprindem lumina într-un loc întunecos”, a explicat părintele ecleziarh.

Părintele Mladin ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului a înmânat la finalul Sfintei Liturghii distincția eparhială, „Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, părintelui profesor universitar doctor Sorin Cosma la împlinirea vârstei de 80 de ani, o recunoștință pentru toată activitatea depusă la catedră și la amvon, nu doar în Caransebeș, ci și în tot Banatul, știut fiind faptul că părintele profesor Cosma s-a născut în Eparhia Aradului.

Sfinția sa a fost profesor de teologie 50 de ani, păstorind pe elevii seminariști și studenții teologi și propovăduind Cuvântul lui Dumnezeu în toate cele trei eparhii care acum formează Mitropolia Banatului.    

La final Preasfințitul Părinte Lucian i-a oferit părintelui ecleziarh Simion Mladin în semn de prețuire o icoană cu Maica Domnului.  

Comentarii

comentarii