Acasă Uncategorized Cel mai îndrăgit concert al lui Rahmaninov, vineri seara, la Filarmonica Banatul....

Cel mai îndrăgit concert al lui Rahmaninov, vineri seara, la Filarmonica Banatul. Avancronică

DISTRIBUIȚI

Maestrul Radu Popa, dirijorul concertului de vineri, 23 noiembrie, de la Filarmonica Banatul din Timișoara ne propune un program cu două lucrări celebre ale lui Serghei Rahmaninov – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 şi Simfonia a II-a.

Concert-maestrul Mircea Tătaru a explicat că cea mai îndrăgită lucrare a lui Rahmaninov este fără îndoială acest concert pentru pian, în do minor. Ca şi alte mari creaţii umane, el s-a născut din suferinţă. De ce a fost dedicat doctorului Nikolai Dahl, specialist în neuropsihiatrie? După eşecul de la premiera Simfoniei I, când a fost desfiinţat de critici, Rahmaninov se gândea să renunţe la compoziţie şi să se rezume la cariera de pianist solist. A intrat într-o depresie adâncă înecându-şi deziluziile în alcool. Salvarea a venit de la doctorul Dahl, care era şi muzician amator, la al cărui cabinet de consultaţii, membrii familiei lui Rahmaninov l-au încurajat să meargă. Între ianuarie şi aprilie 1900, a frecventat regulat şedinţele de tratament. Nu ştim dacă momentele de hipnoză, sau încurajările şi îmbărbătările acestui doctor specialist, iubitor de muzică, sau toate la un loc, l-au convins pe Rahmaninov că destinul lui este hărăzit compoziţiei. Povestirile spun că Dahl l-ar fi îndemnat să scrie un concert pentru pian, ceea ce a şi făcut. Succesul de la premiera integrală, din 27 octombrie 1901, a fost extraordinar. Era un dublu succes, compozitorul fiind şi solistul concertului. Când dr. Dahl fericit l-a felicitat pentru concert, Rahmaninov i-a răspuns „acest concert este opera dumneavoastră”. Pentru această creaţie, în 1904 a primit premiul Glinka şi 500 de ruble. Vineri vom asculta concertul în interpretarea pianistului Mihai Ungureanu.

Simfonia a II-a se înscrie în tiparele tradiţionale ale simfonismului rus. Rahmaninov a făcut împreună cu familia o călătorie la Dresda, în Germania, unde a rămas trei ani. Dorea să compună liniştit, departe de tumultul politic care anunţa revoluţia. Astfel, în vara anului 1906 a compus simfonia, dar şi poemul „Insula morţii”.  La început era nemulţumit de prima schiţă, dar după luni de revizuire s-a arătat satisfăcut. Dezastruoasa cădere a primei sale simfonii, l-a făcut să abordeze cu teamă premiera. Grijile sale erau nejustificate pentru că simfonia a avut un succes enorm. Premiera a fost la 8 februarie 1908, la Petersburg, sub conducerea compozitorului. Zece luni mai târziu i s-a decernat pentru această lucrare, premiul Glinka pentru a doua oară. Multitudinea de teme şi spiritul romantic al întregii lucrări îi va încânta pe melomanii timişoreni, mai ales că de 10 ani nu s-a mai cântat această simfonie –a conchis maestru Mircea Tătaru.

Comentarii

comentarii