Acasă Actualitate Cel mai mare cutremur din istoria Banatului: epicentrul la Banloc

Cel mai mare cutremur din istoria Banatului: epicentrul la Banloc

DISTRIBUIȚI

În 1991, comuna Banloc din judeţul Timiş a fost lovit de cel mai puternic seism din vestul ţării. Cutremurul a avut o intensitate de 5,7 grade pe scara Richter, în urma căruia a murit un om şi sute de case au fost avariate.

Era data de data de 12 iulie 1991, în jurul orei 13.00, când iadul s-a dezlănţuit în comuna Banloc, aflat la graniţa cu Serbia, la o distanţă de 54 de kilometri de Timişoara. 

Liniștea acelei zile de vară a fost întreruptă dintr-o dată de un huruit groaznic, sunet despre care oamenii spun că nu poate fi comparat cu nimic. În clipele următoare, pământul a început să se zguduie. Avea să fie cel mai mare cutremur din istoria Banatului.

Cutremurul de 5,7 de grade pe scara Richter şi o intensitate de 8 grade pe scara Mercalli, a avariat mare parte din casele din comună. Tavane şi ziduri crăpate, acoperişuri şi coşuri prăbuşite. Turnul bisericii a căzut şi el. În urma cutremurului s-a probuşit fontispiciul cu stema regală şi bolţile Castelului de la Banloc. 

Birtul satului s-a făcut una cu pământul. Acolo avea să îşi găsească sfârșitul Ion Martin.

După cutremur, zona a fost ocupată de armată. Corturile de campanie au devenit locuinţe pentru sătenii, timp de aproape două luni de zile. 

Oamenii au fost ajutaţi şi de stat, dar şi-au refăcut casele în mare parte din banii lor. 

În decembrie, 1991, Voitegul, aflat la câţiva kilometri de Banloc, a fost lovit de un seism de 5,6 grade pe scara Richter. Chiar dacă a fost un cutremur mai slab, distrugerile de aici au fost mai mult mai însemnate, 90 la sută din case urmând să fie refăcute.  

La Banloc există o staţie meteo care are şi o modernă staţie de seismologie, cu echipament conectat în permanenţă la centrul seismologic din Timişoara şi Bucureşti. La Banloc există mereu pericolul unui alt cutremur, având în vedere că este o zonă seismică activă.   

Cei din Banloc spun că marele cutremur de pe 12 iulie 1991 a fost precedat de un cutremur mai mic care s-a resimţit în zona Băilor Herculane.

Luni, în acelaşi loc, pământul s-a mişcat din nou. Suficient pentru a semăna din nou panică în rândul celor din Banloc.

Comentarii

comentarii