Acasă Cultura Cel mai mare scriitor în viață al Banatului, Daniel Vighi, și-a lansat...

Cel mai mare scriitor în viață al Banatului, Daniel Vighi, și-a lansat o nebunie de roman, la Bufnițe Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu vocea praf din cauza răcelii, prof. univ. dr. Adriana Babeți a spus despre romanul Mort în Patagonia, de Daniel Vighi, joi 14 septembrie, seara, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, cu prilejul lansării impunătorului volum: “E o nebunie! Cum să fi început? Să spun de trei sau patru ori în feluri diferite: “E o nebunie!” Pe care v-aș fi lăsat să le interpretați cum vreți. Sensul de bază este că chiar e o nebunie de roman. Daniel poate sta liniștit. Are posteritatea asigurată”.

Romanul Mort în Patagonia este o parabolă epică pe tema lecturii ca aventură. Începută în urma unui seminar din sala 201 a Facultăţii de Litere din Timişoara, peregrinarea este o incursiune în istoria descoperirii Lumii Noi, avându-i ca protagonişti pe Columb, Magellan şi Pedro Sarmiento de Gamboa, la care se adaugă o serie de conchistadori celebri cărora lectura, ca incursiune în timp şi geografii, le dă viaţă. Romanul deplânge genocidul populaţiei ona din Patagonia, al băştinaşilor selknam, dar şi moartea cumplită a coloniştilor debarcaţi în lumea inospitalieră din Tierra del Fuego în anul 1555.

Prin actul magic al lecturii, câţiva bănăţeni sunt paraşutaţi de pe o stradă timişoreană, după revoluţie, în lumea secolului al XVI-lea. Efectele de umor şi savoare lexicală rezultate din întâlnirea aceasta sunt irezistibile. Pornind de la celebrul roman Moby Dick, autorul imaginează Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” ca pe Oceanul Pacific, ducând mai departe viziunea lui Herman Melville. Alt reper-far al călătoriei este romanul Toate pânzele sus!, iar marele galion al literaturii universale – condus de Cervantes, sub pavilionul etern al cavalerului Don Quijote de la Mancha – deschide calea către o poveste fantastică printr-o extraordinară desfăşurare de jocuri culturale ale imaginaţiei.

Comentarii

comentarii