Acasă Economic Cel mai modern sistem de irigații a fost inaugurat la cea mai...

Cel mai modern sistem de irigații a fost inaugurat la cea mai mare fermă agricolă din Timiș pe 8000 de ha

DISTRIBUIȚI

Emiliana West Rom din Dudeștii Vechi este cea mai mare fermă din județul Timiș axată pe cultura vegetală, dar şi pe creşterea animalelor. Anual cultivă 11.000 de ha cu diferite culturi: grâu, orz, ovăz, floarea soarelui, porumb și secară.

În acelaşi timp, deține 1.400 de vaci Limousin, precum și o livadă de 2 ha de aluni. Aici a fost implementat şi un sistem modern de irigare prin picurare. Emiliana West Rom este o investiţie a unui om de afaceri italian pasionat de agricultură, ce activează cu succes în domeniul prelucrării grăsimilor vegetale şi este convins de faptul că în România se poate face agricultură la cel mai înalt nivel.

Emiliana a fost înfiinţată în anul 2000 şi activează în regiunea Dudeştii-Vechi – Valcani – Teremia în partea de nord a județului. Deține și un siloz la Valcani cu o capacitate de depozitare de 90.000 de tone de cereale.

Drumurilor noi create pe o suprafață de 768.655 mp

Astfel, pentru a rezolva problema deficitului de apă mai ales în timpul verii în zona vegetală, proprietarii italieni au reușit să investească peste 4 milioane de lei într-un sistem de irigații și desecări ultramodern, iar în 30 iunie 2020, a fost inaugurat. â

Acesta va deservi o suprafață de 7.849 ha, împărţită în patru ploturi: Aranca, Cociohat, Pivot 1 şi Pivot 2. Suprafaţa netă amenajată pentru lucrări de irigaţii este de 4.752 ha, iar sursa de alimentare cu apă este râul Mureş prin intermediul staţiei de pompare SP Cenad (Aranca).

Sebastiano Stoppa, directorul administrativ, a explicat: ”E un proiect foarte amplu, pe care numai firmele puternice reușesc să îl implementeze singure. Într-o agricultură modernă este nevoie de predictibilitate, de aceea o fermă care se respectă are nevoie de un sistem de irigație, dar și de desecare eficient care să ofere siguranță culturilor. Trebuie să te poți baza pe o producție previzibilă, că nu va fi calamitată de secetă sau de inundații și nu vei mai rămâne la voia Domnului, a cerului.

Asta înseamnă să ai irigații. Într-o agricultură modernă trebuie să poți anticipa ce obții, atât sau atât. E bine și pentru firmă, dar e bine și pentru Timiș că va înregistra producții mai mari, de acum încolo. Nu cred că mai există în județ o fermă cu un asemenea sistem amplu de irigații și desecare, în același timp”.

Pentru aplicarea lucrărilor de irigaţii se folosesc instalaţii moderne cu un grad ridicat de automatizare, cu deplasare liniară şi pivot central fix marca Valley. Canalele de alimentare cu apă au dublul rol atât de irigaţii în tipul secetei, cât şi de desecare, în perioadele de ploi extreme. Ploturile se alimentează cu apă de către staţiile de pompare SP Aranca irigaţii şi SP Cociohat.

Lungimea totală a canalelor de irigaţii şi desecare nou executate este de 185,68 km. În cadrul ploturilor amenajate s-au executat un număr de 82 construcţii hidrotehnice. În același timp a fost modernizată și infrastructura. Astfel, suprafaţa totală a drumurilor de exploatare nou create este de 768.655 metri pătrați.

Stoppa a mai spus: ”Ca să ai un sistem de irigații modern trebuia ca aceste canale să fie paralele cu terenul, de aceea a trebuit să reconstruim totul. Cele 11.000 de ha de culturi aveau mare nevoie de apă în timpul verilor, atunci când nu plouă, dar și un sistem modern de desecare, atunci când sunt ploi extreme, se fac băltiri și, prin urmare, sunt distruse culturile.

Noi am implementat singuri un sistem excelent de canale care trebuiau să fie în linie dreaptă și paralele. În timpul secetei trebuie să aduci apă în câmp, iar la inundații să scoți apa din câmp. Noi am rezolvat această problemă dificilă, la Emiliana West Rom Dudeștii Vechi”.

Emiliana asigură periodic decolmatarea canalelor colectoare şi principale, precum şi buna funcţionare a staţiilor de pompare, din venituri proprii, în strânsă colaborare cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Timiș.

”Emiliana are în implementare şi alte investiţii majore în domeniul agricol, din fonduri proprii şi din fonduri europene, de interes local, pentru asigurarea unor producţii agricole stabile, respectând legislaţia în vigoare, în deplină armonie cu condiţiile de dezvoltare durabilă şi normele de protecţie a mediului înconjurător. Avem 100 de angajați, cei mulți sunt ingineri agricoli tineri și foarte buni, absolvenți români ai USAMVB Timișoara, unde au beneficiat de cea mai bună pregătire. De aceea Emiliana este o fermă de succes şi reprezintă motorul dezvoltării pentru întreaga zonă”, a mai spus Sebastiano Stoppa.

Comentarii

comentarii