Acasă Actualitate Cel mai vechi laborator al UPT a sărbătorit 100 de ani. 75...

Cel mai vechi laborator al UPT a sărbătorit 100 de ani. 75 de ani de chimie industrială la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În cadrul evenimentelor prilejuite de aniversarea Universității Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, prin Departamentul de Rezistența Materialelor a organizat vineri, 10 noiembrie 2023, 100 de ani de la înființarea primului laborator al Școlii Politehnice timișorene, Laboratorul de Rezistența Materialelor, inaugurat la 11 noiembrie 1923, în prezența Regelui Ferdinand.

Aniversarea a avut loc în amfiteatrul „Valeriu Alaci”, recent renovat, care a fost inaugurat cu această ocazie, în prezența întregului colectiv de Rezistența Materialelor, a colegilor din Facultatea de Mecanică, a foștilor profesori, în prezent pensionați, a conducerii UPT, dar și a invitaților din alte universități tehnice din țară.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a felicitat colectivul Departamentului de Rezistența Materialelor, un colectiv cu rezultate valoroase atât în plan didactic, cât și al cercetării, cu ocazia aniversării centenarului Laboratorului de Rezistența Materialelor, o raritate în domeniul tehnic. De asemenea, rectorul UPT a oferit titlurile de profesor emerit, unor cadre didactice cu rezultate remarcabile, profesorii Vasile Bacria și Constantin Cristuinea, precum și o plachetă de onoare profesorului Mihai Hrușcu.

Tot în deschiderea evenimentului, decanul Facultății de Mecanică, prof.dr.ing. Ilare Bordeașu, a rememorat anii studenției sale, cu prima notă de 10 primită în amfiteatrul inaugurat cu această ocazie, a mulțumit profesorilor, adevărați mentori pentru generații întregi de studenți, insistând pe ideea necesității de a continua tradiția calității, instituită în întreaga universitate.

În cadrul aniversării, Costică Atanasiu, președintele Secției Mecanică Tehnică din cadrul Academiei de Științe Tehnice din România, a vorbit despre personalitatea profesorului Constantin C. Teodorescu, fondatorul Laboratorului de Rezistența Materialelor, prof.dr.ing. Nicolae Neguț, fost decan al Facultății de Mecanică, a prezentat istoricul laboratorului, prof.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al UPT, a prezentat Laboratorul de Rezistența Materialelor astăzi, invitații au prezentat mesajele lor la aniversare, cuvântul de încheiere fiind adresat de conf.dr.ing. Dan Ioan Stoia, directorul Departamentului de Mecanică și Rezistența Materialelor.

Evenimentul a mai inclus lansarea volumului „Laboratorul de Rezistența Materialelor – Un secol de activitate” scris de prof.dr.ing. Nicolae Neguț și o vizită la actualul sediu al Laboratorului de Rezistența Materialelor, care încă păstrează echipamente de acum 100 de ani.

Laboratorul de Rezistență și Încercări de Materiale, cum se numea la început, a fost fondat de profesorul Constantin C. Teodorescu, fiind, la acea vreme, primul laborator al Școlii Politehnice din Timișoara, modern și performant, unic în România. După inaugurarea pavilionului Facultății de Mecanică și a Laboratorului de Rezistență și Încercări de Materiale, la data de 11 noiembrie 2023, lucrările cu studenții iau amploarea cuvenită, conduse de titularul catedrei, profesorul Constantin C. Teodorescu, iar în 3 decembrie 1923 se realizează prima lucrare aplicativă cu studenții, constând din întinderea unor bare metalice și compresiunea unor cuburi de ciment.

Primul Buletin de Încercare oficial din istoria Politehnicii a fost eliberat la data de 27 iunie 1924, de către Laboratorul de Rezistență și Încercări de Materiale, ocazie cu care acesta își inaugurează începutul activităților oficiale, oferind servicii industriei.

Laboratorul de Rezistență și Încercări de Materiale a fost vizitat, la inaugurare și mai apoi în primii ani de oficialități ale vremii: Regele Ferdinand, președintele Consiliului de Miniștri I.I.C. Brătinu, Regele Carol al II-lea, președintele Consiliului de Miniștri Nicolae Iorga.

În prezent, laboratorul face parte din Departamentul de Mecanică și Rezistența Materialelor și se găsește la parterul clădirii Orologerie. Este dotat cu echipamente de înaltă performanță, printre care mașini de testare statică, mașină orizontală de tracțiune, mașină de fluaj, mașini de testare la oboseală, mașini de impact precum și sisteme de corelare digitală a imaginii, extensometre, cameră de termoviziune, instalație fotoelasticimetrie, microscoape, printare 3D etc.

75 de ani de Chimie Industrială la Timișoara

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, una dintre cele mai vechi ale Universității Politehnica Timișoara, e în plină sărbătoare. Vineri, 10 noiembrie 2023, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a avut loc aniversarea a 75 de ani de la înființarea facultății.

La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai conducerii Universității Politehnica Timișoara, ai facultăților de chimie partenere, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, foști decani ai facultății, cadre didactice și studenți.

Gala aniversară a fost deschisă de decanul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, conf.dr.ing. Mihai Medeleanu, care a prezentat un istoric al celor 75 de ani de la înființarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

Tot în cadrul deschiderii festive, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre rolul jucat de Universitatea Politehnica Timișoara în dezvoltarea învățământului superior din Timișoara și din întreaga regiune, despre avântul pe care l-a luat ingineria, despre procentele de angajabilitatea foarte mari în rândul absolvenților UPT, dar și despre nevoia de a crește mai mult partea de cercetare.

În dublă calitate, de prorector al UPT și absolvent al facultății, conf.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la formarea sa, subliniind că, în ciuda scăderii abrupte a industriei chimice după schimbarea de regim din 1989, la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul UPT calitatea s-a păstrat, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și în cercetare.

Din partea mediului economic, Samuel Cireș, director general al Heraeus Romania, a declarat că venirea companiei în Timișoara a fost strâns legată de prezența în oraș a Universității Politehnica Timișoara, a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, da și a calității absolvenților acesteia, colaborarea extinzându-se mereu, atât în cercetare, cât și în ceea ce privește practica studenților. Acesta a prezentat chimia ca pe o industrie a viitorului, responsabilă cu fabricarea materialelor care stochează inteligența.

Președintele Ligii Studenților Chimiști, Roxana Alexandru, a vorbit despre buna relație de colaborare cu conducerea facultății și susținerea pe care aceasta o acordă proiectelor studențești.

Mesaje de felicitare, plachete și diplome aniversare au fost transmise de către facultățile de chimie partenere, dar și către partenerii din mediul preuniversitar.

Conducerea facultății a anunțat cu această ocazie și iminenta schimbare a denumirii acesteia în Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului.

* * *

Ctitorul facultății poate fi considerat profesorul Coriolan Drăgulescu, cel care şi-a urmat neabătut visul de a înființa la Timișoara o școală de inginerie chimică. Cu sprijinul distinsului om de știință care a fost profesorul Ilie Murgulescu, la acea dată rector al Institutului Politehnic din Timișoara, la Senatul acestei instituții a fost depus “Memoriul” prin care era justificată înființarea facultății noastre. Aprobarea Senatului Politehnicii a venit în 18 februarie 1948, iar în același an, în data de 22 iulie, a fost emis Decretul Prezidențial nr. 161 al Prezidiului Marii Adunări Naționale de înființare a facultății, semnat de C. I. Parhon. Acest document reprezintă actul de naștere al Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

La început, facultatea a funcționat cu două secții de specializare: Chimie minerală și Chimie de sinteză, durata studiilor fiind de 4 ani. Începând cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani și se trece la 3 specializări: Tehnologie chimică anorganică, Tehnologie chimică organică și Materiale de construcții. În 1964 apare cea de-a patra specializare – Tehnologia compușilor macromoleculari.

Dezvoltarea facultății nu a fost ferită de evenimente care i-au pus în pericol chiar existența. Momente dramatice s-au petrecut după revolta studenților timișoreni din toamna anului 1956. Miron Constantinescu, deținător pentru scurt timp al frâielor Ministerului Învățământului, a hotărât mutarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara la Brașov (fostul oraș Stalin). Doar căderea în dizgrația conducerii Partidului Comunist Român a lui Miron Constantinescu a salvat facultatea de acest neavenit transfer.

Numărul de studenți a crescut constant, ajungând la un vârf de peste 1600, la sfârșitul anilor 1970. După 1989, a fost necesară o restructurare a învățământului de inginerie chimică. Un reviriment în dezvoltarea facultății a fost înregistrat prin înființarea domeniului de Ingineria mediului în anul 1995. Facultatea a devenit astfel de Facultatea Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Un nou impuls a fost dat în anul 2012, prin abordarea unui nou domeniu – Ingineria produselor alimentare, ținând cont de dezvoltarea industriei de profil în partea de vest a țării.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii