Acasă Actualitate Cele mai tari universităţi româneşti luptă împotriva sistemului

Cele mai tari universităţi româneşti luptă împotriva sistemului

DISTRIBUIȚI

Conducerile celor mai importante universităţi din România s-au reunit la Bucureşti pentru a lua la bani mărunţi învăţământul superior din ţara noastră. Universitatea de Vest din Timişoara face parte, alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, din Consorţiul „Univeritaria”, ce reprezintă cele mai în vogă instituţii de învăţământ superior din România.

Ca pe vremea comuniştilor

Pe lângă rectorii şi prorectorii universităţilor, a participat la reuniunea din Capitală şi Ecaterina Andronescu. Fostul ministru al Educaţiei este în prezent preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor. Temele stringente dezbătute la Bucureşti s-au centrat pe blocarea posturilor în învăţământul universitar, virarea obligatorie la bugetul de stat a sumelor corespunzătoare reducerii veniturilor cu 25% şi reducerea cheltuielilor materiale cu 20%. „Consorţiul consideră că blocarea scoaterii la concurs a posturilor didactice din universităţile publice este o măsură fără precedent în ţările Uniunii Europene. Chiar şi în România, măsura nu a mai fost folosită din timpul regimului comunist. Mai mult, se îngrădeşte astfel accesul la performanţa profesională a tinerilor, care pierd  posibilitatea de a face o carieră în ascensiune în sistemul universitar românesc”, spun rectorii celor mai tari universităţi din România.

Naţionalizarea veniturilor

Vârfurile învăţământului universitar românesc cer de urgenţă deblocarea concursurilor în universităţile publice din România, pentru că altfel s-ar încălca grav autonomia universitară. „Obligativitatea universităţilor de a vira direct către bugetul de stat sume reprezentând 25% din fondul de salarii implică o naţionalizare a veniturilor proprii. În acelaşi sens, considerăm ca fiind ilegală necesitatea de a se plăti contribuţiile sociale aferente celor 25 de procente, întrucât astfel se ajunge la obligaţia de a calcula şi vira contribuţii sociale pentru venituri care nu sunt încasate de către salariaţi”, mai spune conducerea Consorţiului „Universitaria”. Rectorii susţin şi că obligativitatea reducerii cheltuielilor materiale cu 20% riscă să împiedice funcţionarea normală a universităţilor. Consorţiul cere analizarea cu profesionalism şi răspundere a noii legi a educaţiei, pentru că altfel, pe viitor, aceasta va trebui modificată de foarte multe ori.
 

Comentarii

comentarii