Acasă Administraţie Centrala CET Sud a Colterm ar putea utiliza biomasă, în urma unei...

Centrala CET Sud a Colterm ar putea utiliza biomasă, în urma unei investiții de peste două milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara anunță o nouă investiție la Colterm. De această dată, municipalitatea dorește ca CET Sud să fie retehnologizată astfel încât să poată fi folosit și combustibil alternativ, biomasă. Studiul de fezabilitate pentru obiectivul „Retehnologizarea gospodăriei de combustibil CET Sud pentru utilizarea de combustibil alternative- biomasa” a fost deja aprobat de Consiliul Local, la începutul lunii iunie, iar urmează licitație pentru proiectare și execuție.

„Investiţia vizează adaptarea la folosirea de combustibil adițional, biomasa, ce va înlocui parțial combustibilul primar (cărbune) necesar funcționării cazanelor CA1,2,3 din CET Sud, astfel încât cazanele de abur existente să poată să funcționeze cu biomasă. Gospodăria de biomasă va asigura prepararea biomasei rezultate din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din municipiu”, arată reprezentanții Primăriei Timișoara.

Crengile, ramurile și fragmente mari de lemn vor fi transportate către gospodăria de biomasă, amplasată în perimetrul CET Sud, în imediata apropiere a benzilor de transportat cărbune, pe locația actuală a depozitului de cărbune existent.

„Hala va fi o structură metalică de 5m x 6m, înălțimea fiind de 4m. Ea va fi combinată cu o platformă betonată de 30m x 6m. Masa lemnoasă disponibilă pentru preluare din toaletare va fi de 10 140 t/an, capacitatea de depozitare temporară a gospodăriei de biomasă va fi de 4 zile ( cu posibilitate de extindere), banda de transport cărbune va avea o capacitate de 1200t/h, modul de funcționare al benzii de cărbune va fi intermitent ( ½-1 h transport la 6 ore), procentul maxim al biomasei în fluxul de cărbune va fi de maxim 10% aport caloric”, se mai arată într-un comunicat al municipalității.

Valoarea totală a investiției va fi de 2.265.752 lei, inclusiv TVA, iar finanţarea se realizează din bugetul local, fiind, însă, căutate și surse alternative de finanțare, în principal bugetul de stat. Durata de realizare a investiţiei este de opt luni.

Bucuros că noua investiție va face posibilă consumarea unor resurse regenerabile la CET Sud, primarul Nicolae Robu a vorbit, în conferința de presă din 21 iulie, despre sumele investite de municipalitate pentru a acoperi costurile odată cu creșterea prețului la celelalte materii prime: „Ca să nu majorăm gigacaloria la populație, alocăm sume importante. Sigur, mai întâi, am făcut reorganizări, restructurări, eficientizare importantă și cred că dacă facem o socoteală – și o să fac – prin toate măsurile, nelăsând în seama cetățeanului, clientului Colterm, toate majorările de preț care au avut loc la gaz, la cărbune, la electricitate, la apă, la transport, la cheltuielile de personal, în urma legilor adoptate la nivel național”.

În aceeași conferință, edilul-șef a pomenit și de alte hotărâri ale Consiliului Local, din 7 iulie, privind investițiile: aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru una de aproape 20 de milioane de euro pentru dotarea cu echipamente de monitorizare a funcțiilor vitale la spitalele „Victor Babeș” și „Louis Țurcanu”; și aprobarea indicatorilor tehnico-economic pentru dotarea cu echipamente de protecție a centrelor sociale „Inocențiu M. Klein” și „Sfântul Francisc”. Pentru ambele au fost depuse cereri pentru finanțarea din fondurile europene dedicate combaterii pandemiei de COVID-19. Până acum, 28 de milioane de euro au aprobat consilierii locali pentru spitalele din subordinea Primăriei, de la începutul pandemiei.

Comentarii

comentarii