Acasă Actualitate Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează primul său apel: finanțări nerambursabile...

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează primul său apel: finanțări nerambursabile de trei milioane de lei pentru programe culturale. Se caută și evaluatori

571
DISTRIBUIȚI

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează primul său apel. Sunt oferite ca finanțare nerambursabilă trei milioane de lei pentru programe, proiecte și acțiuni culturale, acoperit în cinci arii tematice. Centrul a fost înființat de fostul primar Nicolae Robu drept unul prin care să se asigure trecerea proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii la primărie, dar Dominic Fritz l-a organizat ca entitate care va oferi bani ONG-urilor pentru acțiuni culturale, de tineret și de sport. După ce la începutul lunii mai Alexandra Rigler a câștigat concursul pentru ocuparea poziției de director, se pare că se pune și în aplicare intenția actualului edil-șef pentru acest centru.

Apelul acoperă cinci arii tematice: 1. arte vizuale, artă digitală și noile media (800.000 lei); 2. artele spectacolului (675.000 lei); 3. promovarea culturii scrise (425.000 lei); 4. patrimoniu cultural (425.000 lei) și 5. educație în și prin cultură, intervenție culturală, rezidențe (425.000 lei). Alți 250.000 de lei vor fi rezervați pentru într-un fond de contestații.

Finanțarea se adresează asociațiilor, fundațiilor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale și societăților comerciale care activează în domeniul cultural și artistic, precum și instituțiilor publice de cultură, cu excepția celor din subordinea Primăriei Municipiului Timișoara. Înscrierea ofertelor culturale se desfășoară online, pe website-ul Centrului de Proiecte (https://beta.primariatm.ro/centrul-de-proiecte/) unde se găsesc și toate informațiile și documentele necesare.

„Sectorul cultural independent are mare nevoie de sprijin, mai ales după un an în care întreaga activitate i-a fost blocată și mă bucur că astăzi putem lansa primul apel de proiecte. Ne dorim să finanțăm cele mai bune proiecte, programe și acțiuni, cei mai buni operatori culturali, să creștem calitatea actului artistic de care vor beneficia timișorenii, să simțim că revenim la viața noastră normală, de dinainte de pandemie și să privim cu optimism în viitor, în 2023, când vom fi Capitala Culturală a Europei”, a declarat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte. 

„Centrul de Proiecte este o instituție esențială în strategia culturală a Timișoarei. Pe de o parte, asigură o finanțare predictibilă și transparentă pentru sectorul cultural independent, atât de afectat de pandemie. De asemenea, dă sprijinul cuvenit proiectelor prioritare în contextul anului 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a completat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În același timp cu lansarea apelului pentru finanțările nerambursabile, Centrul de Proiecte caută și evaluatori care să noteze proiectele depuse în acest program. Se caută specialiști în cele cinci arii tematice ale concursului, dar și supleanți și membrii pentru comisia de contestații. Se va cere un CV, o motivație de participare și link-uri relevante, proiecte sau portofolii, care pot fi depuse pe același site, https://beta.primariatm.ro/centrul-de-proiecte/. Mai multe detalii se găsesc pe această pagină sau în apelul atașat mai jos.

Din câte transmite Direcția de Comunicare a Primăriei Timișoara, Centrul de Proiecte va mai lansa două apeluri de proiecte în următoarea perioadă. Primul va fi destinat proiectelor strategice și evenimentelor de anvergură, iar al doilea va fi deschis pentru proiecte sportive și de tineret. De asemenea, Centrul de Proiecte va finanța programul cultural prioritar „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. În total, cele trei finanțări în pregătire dispun de un buget de 8 milioane de lei.

Comentarii

comentarii