Centrul Militar Zonal Timiș “General de divizie Virgil Evonomu”, fostul comisariat militar, a marcat, luni 5 august, 105 ani de la înfiinţare.
Festivitatea a fost organizată în cinstea aniversării, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, la care au luat parte oficialităţile administrative ale judeţului, în frunte cu prefectul județului Timiș, Mihai Ritivou, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Nica, șeful Direcției Personal și Mobilizare, general de brigadă Iulian Daniliuc, colonelul Virgil Nicu Florescu, comandantul Garnizoanei Timișoara, şefi de instituţii, foştii comandanţi ai centrului, cadre militare în rezervă şi în retragere.
Cu acest prilej, comandantul Centrului Militar Zonal Timiș, colonel dr. Augustin-Nicușor Pegulescu, a citit ordinul ministrului apărării naționale și a făcut un scurt istoric al centrului militar.
La 3 august 1919, la ora 8:30, primele unități ale armatei române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat în Timișoara.
Accesul în capitala Banatului s-a produs pe Calea Dorobanților de azi, pe sub un arc de triumf. Armata a fost apoi primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților, în piața din centrul orașului, care de atunci se va numi Piața Unirii. Era o zi de duminică.
“Cronicile vremii spun că peste 100.000 de români veniți din localitățile Banatului i-au așteptat pe ostași la intrarea în oraș, cu toții intonând “Un răsunet” pe melodia lui Andrei Mureșianu.
Momentele au fost înălțătoare și ele împlineau dezideratul de veacuri al locuitorilor acestor meleaguri, acela de a reveni la patria mamă România”, a reamintit colonelul Pegulescu.
La Mulți ani, timișoreni! La Mulți Ani, Timișoara!
3 august 1919 – 3 august 2024 – mai bine de un secol de când Timișoara, casa noastră, ”şi-a deschis porţile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânire veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului”, consemna dr. Aurel Cosma, primul prefect al administrației românești în județul Timiș-Torontal.
De asemenea, în mesajul său, Alin Nica a arătat că Centrul Militar Timiș în acești 105 ani a trecut prin multe transformări. A avut inclusiv provocarea războiului pe care a trebuit să o treacă. A fost și perioada comunistă care a pus mare accent pe mobilizare și apărare.
De asemenea, după 1990, în 2005, s-a suspendat serviciul militar obligatoriu pe timp de pace.
“Ultimii doi ani au demonstrat că pacea nu este eternă și că libertatea se câștigă în fiecare zi. Din acest punct de vedere, armata are o importanță centrală și că trebuie să fie vigilentă și pe timp de pace și pe timp de război.
Marele merit pe care îl are armata este că s-a ridicat întotdeauna la nivelul așteptărilor populației. Nu degeaba armata este pe primul loc în ceea ce privește încrederea cetățenilor la toate sondajele – a declarat Alin Nica
Începând cu vara anului 1919, Centrul Militar Zonal Timiș își stabilește garnizoana de reședință în municipiul Timișoara. Un an mai târziu, pe data de 01.04.1920, Centrul este luat sub comanda Corpului 7 Armată, apoi, în august 1920, trece în subordinea Comandamentului Teritorial al Corpului 7 Armată.
Această instituție și-a îndeplinit cu succes toate misiunile încredințate, indiferent de locația în care și-a desfășurat activitatea și denumirea purtată pe parcursul existenței – a concluzionat colonelul Pegulescu.