Acasă Administraţie Centrul Pufan beneficiază de un nou sistem de climatizare performant, investiție din...

Centrul Pufan beneficiază de un nou sistem de climatizare performant, investiție din partea CJT

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș a instalat un nou sistem de climatizare performant la școala specială „Pufan”. Acesta va oferi confort sporit și inhibă inclusiv virusul SARS-CoV-2.

Copiii cu nevoi speciale de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” au parte de condiții mai bune în urma unei investiții a Consiliului Județean. Unitatea de învățământ dispune acum de un sistem de climatizare performant, electric, care ar putea chiar să înlocuiască încălzirea pe gaz, pe timp de iarnă, la costuri mai mici.

Valoarea investiției este de un milion de lei, cu TVA inclus, finanțare asigurată de Consiliul Județean. Sistemul de climatizare îmbunătățește condițiile în care se desfășoară activitățile instructiv – educative și terapeutice pentru copiii cu deficiențe de auz și deficiențe asociate înscriși la „Pufan”.

Astfel, a fost instalat un sistem performant cu funcționare în pompă de căldură (tip VRF) în detrimentul celui clasic cu chiller, datorită performanței energetice mult superioare și a fiabilității în exploatare pe termen lung. Capacitatea termică de răcire asigurată este de 210kW. Acest sistem include unități interioare cu sistem inovativ de purificare de aer, neutralizează agenți poluanți, mucegaiuri, bacterii, viruși, având certificare inclusiv pentru SARS-CoV-2.

„Acest sistem poate funcționa eficient și pe perioada iernii, cu un consum energetic redus față de un cazan pe gaz. Trebuie menționat că, în ceea ce privește încălzirea, școala dispune de centrală proprie pe gaz, însă noul sistem de climatizare, electric, ar putea însemna facturi mai mici pe timp de iarnă, în noul context al costurilor la energie. Această investiție este o dovadă a faptului că nu facem rabat la calitate și gândim proiecte cu impact pe mai multe paliere. Am aprobat această lucrare în primul rând cu gândul la sănătatea copiilor, având în vedere sistemul de purificare”, spune Marian Constantin Vasile, administrator public al județului.

S-a montat câte o unitate interioară în fiecare încăpere în care se desfășoară activități, 78, în total. De asemenea, s-au montat două sisteme individuale pentru magazia de legume și magazia de alimente, unde se poate menține o temperatură constantă de 8°C, pentru  depozitarea  în  condiții  optime a alimentelor stocate.

Pe toata durata garanției, de trei ani, se asigură mentenanța aparatelor, cu pregătirea sistemului pentru iarnă și vară.

Comentarii

comentarii