Acasă Actualitate Centura se deschide până în 10 august

Centura se deschide până în 10 august

376
DISTRIBUIȚI

Cel puţin aşa spune prefectul de Timiş, care i-a răspuns primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, la scrisoarea în care i se cerea să redeschidă centura

Primarul Gheorghe Ciuhandu i-a cerut prefectului de Timiş, Mircea Băcală, să redeschidă bucata de centură ce leagă Calea Lugojului de Calea Aradului, pentru că maşinile mari au început să asuprească oraşul din nou şi să lase în urmă numai rele, inclusiv pulberi în suspensie (PM10). Iar aceste particule de praf dăunează grav Timişoarei, care, dacă nu îşi va îndeplini sarcinile legate de creşterea calităţii aerului, ar putea ajunge până la declanşarea procedurii de infringement din direcţia Comisiei Europene. Dar ce este această procedură de infringement, care stă pe buzele tuturor? Este vorba despre mecanismul prin care Comisia Europeană poate penaliza un stat membru, dacă acesta nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate în urma negocierilor de aderare. Cazul respectivei ţări ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene şi se decide aplicarea unor sancţiuni. Acestea pot fi de câteva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari. Cu acest risc în spate, centura e tot închisă, pentru că se execută ultimele lucrări. Gheorghe Ciuhandu îi cerea, luni, prefectului să deschidă centura, iar prefectul spune că aceasta va fi deschisă, dar nu chiar acum, ci mai încolo, prin 6-10 august.

“Deşi termenul iniţial de finalizare a lucrărilor este 31 august, anul acesta, s-a decis totuşi predarea în perioada 6-10 august”

“Am discutat cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Drumuri – lucrările au început anul trecut, s-a decis să se dea totuşi drumul la acest drum. Acum, fiindcă a venit şi vara, timpul a permis şi bugetul a fost suplimentat, au ales această perioadă de realizare a lucrărilor, fiind perioadă de vacanţă. Nu era nevoie de a solicita un aviz de la primărie, fiindcă este drum naţional. Din păcate, lucrările nu au putut fi finalizate anul trecut. Deşi termenul iniţial de finalizare a lucrărilor este 31 august, anul acesta, s-a decis totuşi predarea în perioada 6-10 august.Nu putem face lucruri de mântuială. Ne putem grăbi, ne putem bucura tăind panglici, dar trebuie să ne gândim şi la durata de folosinţă a acestor drumuri”, a spus prefectul Mircea Băcală. De asemenea, prefectul a mai menţionat că a fost informat că anul viitor vor începe lucrările la centura de ocolire a Timişoarei, făcându-se legătura între Calea Lugojului – Buziaşului- strada Polonă.

Băcală îi scrie primarului

Cât despre calitatea aerului, despre care îi scria primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, prefectul spune că aceasta este monitorizată de mai mult timp. “Încă din 2002, marile municipii din România erau deja monitorizate din punct de vedere al calităţii aerului. Domnul primar ştie acest lucru, dar până în acest an nu a făcut absolut nimic. Împreună cu responsabilii autorităţilor trebuia până acum să identifice soluţii şi să ia măsuri pentru înlăturarea efectelor cu PM10. Pe toată perioada anului 2010 au fost depăşiri ale zonelor din Calea Şagului, şi nu din Calea Aradului. Am de la APM un tabel, cu fiecare loc unde s-au făcut măsurători. Dacă pe Calea Aradului s-a menţinut în limite normale, pe Calea Şagului a fost depăşit şi de 200 de ori. Îmi permit să-i recomand din nou domnului primar să urgenteze lucrările la podul de pe Calea Şagului”, spune Băcală.  Prefectul a redactat şi o adresă către primar, pe care a spus că o va trimite.
 

Comentarii

comentarii