Acasă Promo Cercetătorii de la OncoGen Timişoara lucrează la primul vaccin împotriva alergiei la...

Cercetătorii de la OncoGen Timişoara lucrează la primul vaccin împotriva alergiei la ambrozie. Sistem de alertare prin SMS la apariţia valurilor de polen

DISTRIBUIȚI

Cercetători din cadrul Centrului OncoGen din Timişoara, alături de specialişti de la Universitatea din Viena (Austria), lucrează la crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie. Şi tot la Timişoara va fi creat un sistem de alertare a pacienţilor în legătură cu apariţia valurilor de polen.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc, vineri, la Centrul OncoGen din Timişoara, care aparţine de Spitalul Judeţean, cercetătorii au anunţat că sensibilitatea la polenul de ambrozie a atins cote alarmante în vestul ţării, acesta fiind motivul pentru care, împreună cu cercetători de la Universitatea de la Viena (Austria), au reuşit să identifice primele alergene din planta de ambrozie şi au început munca pentru crearea primului vaccin.

”Primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate şi produse în centrul nostru. Sunt primele alergene clonate în România, această tehnologie de ultimă oră nu mai este un secret pentru cercetătorii noştri, aşa că suntem în situaţia de a putea merge mai departe şi pentru acest an ne propunem să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen, adică vom şti ce este rău în ambrozie, vom putea să studiem aceste fragmente şi pe baza acestor studii vor putea hotarî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie”, a declarat medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul OncoGen Timişoara.

Însă, până la crearea vaccinului care îi va putea vindeca pe bolnavi de alergia la polenul de ambrozie, la Timişoara va fi creat şi primul site de alertare a pacienţilor. Sistemul va funcţiona după aceleaşi principii ca şi cele de alerte meteorologice şi este posibil să fie funcţional chiar de anul viitor.

„România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu are un sistem de alertare a populaţiei afectate de alergia la ambrozie. În vestul Europei, ţările şi-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au cosecinţe asupra populaţiei. Aceste site-uri seamănă cu cele de meteorologie şi includ un cod de culori, în funcţie de concentraţia valului de polen care se apropie. (…) Sistemul de alertare ar trebui să se facă exact ca în cazul alertelor meteo, cu o aplicaţie pe telefonul mobil, care să te anunţe care este situaţia, într-un mod specific, apoi să vezi pe telefon harta modului în care se apropie valul de polen. Noi am sperat că o să facă autorităţile acest sistem, dar, nefăcându-l autorităţile, nu o să mai stăm şi o să intrăm noi să ne implicăm în problema asta şi cu ajutorul Spitalului Judeţean, probabil o să facem acest site. Într-un an am putea să îl punem la punct, pentru că el trebuie făcut, testat, nu poţi să-şi asumi responsabilitatea unor date de interes public fără să le verifici”, a declarat Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen din Timişoara.

În prezent, se fac cercetari în privinţa numărului de pacienţi afectaţi, simptomatologia acestor persoane şi identificarea factorilor care duc la aceste alergii, urmând ca, pe viitor, să se lucreze la crearea unui vaccin, care să fie administrat profilactic, pentru a reduce numărul de persoane care vor fi afectate de această alergie. Iar medicii vor să facă toate aceste cercetări în cadrul unui centru de excelenţă în cercetarea alergiilor, ce ar putea fi înfiinţat la Timişoara.

„Este obligatoriu să creăm un Centru de Excelenţă în Cercetarea Alergiilor la Timişoara, pentru că avem acest colectiv extrem de bine pregătit şi aparatura necesară, iar noi trebuie să lucrăm doar la legalizarea şi legiferarea acestui centru, pentru a-l introduce în circuitul european şi mondial al cercetării din punct de vedere al alergiilor”, a spus medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

În judeţul Timiş, între anii 2008 şi 2016, din peste 4.500 de pacienţi cu alergii evaluaţi, aproape jumătate prezentau sensibilitate la ambrozie. Mai exact, unul din doi alegici suferă de alergie la ambrozie. Iar unul dintre trei oameni prezintă alergie doar la polenul de ambrozie.

Sursa: news.ro

Comentarii

comentarii