Acasă Actualitate Cerşetorii şi prostituatele vor face muncă în folosul comunităţii

Cerşetorii şi prostituatele vor face muncă în folosul comunităţii

DISTRIBUIȚI

Ca urmare a unei modificări legislative, contravenienţii care nu-şi achită amenzile vor putea fi obligaţi să presteze activităţi în folosul comunităţii

Numărul mare al cerşetorilor de pe străzile Timişoarei, dar şi faptul că unii dintre aceştia devin agresivi este o mare problemă a oraşului de pe Bega. Autorităţile erau, până acum, legate la mâini în „lupta” cu cerşetorii, pentru că nu exista un cadru legal care să permită într-adevăr diminuarea fenomenului. Cerşetorii erau săptămânal adunaţi de pe străzi de poliţiştii comunitari, erau amendaţi şi apoi… eliberaţi. În plus, aproape nicio amendă nu era plătită, bunuri care să le fie confiscate contravenienţilor un existau, iar nimeni nu-i putea obliga să presteze muncă în folosul comunităţii. Asta pentru că, până luna trecută, contravenientul care nu-şi achita amenzile era pus să lucreze în folosul comunităţii doar dacă-şi exprima acordul în acest sens. Evident, aproape niciunul dintre cei întrebaţi de judecător dacă vrea să lucreze pentru a-şi acoperi amenzile restante nu dădea un răspuns pozitiv. Astfel, cerşetorii se întorceau liniştiţi pe străzi, însumând amenzi restante de zeci de mii de lei. În aceeaşi situaţie se aflau şi prostituatele, care nu-şi achitau amenzile şi îşi continuau „munca”. De luna trecută, însă, legislaţia s-a modificat.

Lege modificată

Prin Legea nr. 293, din 28 septembrie 2009, s-a procedat la modificarea art. 9, alin. 5 şi a art. 391 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Astfel, art. 9, alineatul (5) prevede că: ,, (5) În cazul în care contravenientul nu achită amenda în termenul prevăzut la alin.(4), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii”, iar art. 391 alineatul (2) prevede că: „(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 ore”. În Timişoara exista, încă din 1999, o hotărâre de consiliu care prevedea domeniile în care contravenienţii care nu-şi achită amenzile ar urma să presteze muncă în folosul comunităţii, însă foarte puţini erau cei care îşi dădeau acordul pentru a lucra în contul amenzilor restante. Acum, după modificarea legislativă din luna septembrie, municipalitatea doreşte revocarea hotărârii din 1999 şi aprobarea uneia noi. Astfel, în plenul Consiliului Local Timişoara din această lună, aleşii municipiului îşi vor exprima votul în privinţa unui proiect de hotărâre privind domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii vor presta activităţi în folosul comunităţii. “Aprobarea de către Consiliului Local a domeniilor serviciilor publice în care contravenienţii vor presta activităţi în folosul comunităţii se impune şi datorită faptului că Legea 82/1999 privind înlocuirea închisorii contravenţionale cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, în temeiul căreia a fost aprobată Hotărârea Consiliului Local nr. 187/1999, a fost abrogată de art. 28 din Ordonanţa nr. 55 din 16 august 2002 privind regimul juridic al sancţiunilor prestării unei activităţi în folosul comunităţii. Astfel, conform prevederilor art.16 din Ordonanţa Guvernului nr. 55 /2002 privind regimul juridic al sancţiunilor prestării unei activităţi în folosul comunităţii cu modificările şi completările ulterioare ,,Consiliul local stabileste prin hotarare, potrivit prevederilor art. 2, domeniile serviciilor publice si locurile in care contravenientii vor presta activitati in folosul comunitatii”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

La mătură, greblă sau la lopată

Contravenienţii care nu-şi achită amenzile vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, în următoarele domenii: în domeniul spaţiilor verzi – activitatea în folosul comunităţii se va desfăşura în parcurile şi scuarurile de pe raza municipiului Timişoara, prin S.C. „HORTICULTURA” SA, precum şi în pepinierele şi serele S.C. „HORTICULTURA” S.A; în domeniul salubrizării – activitatea în folosul comunităţii se va desfăşura pe străzi, acostamente, malul Canalului Bega, terenuri virane, platforme prin S.C. „RETIM ECOLOGIC SERVICE” S.A.; în domeniul construcţiilor – activitatea în folosul comunităţii se va desfăşura prin SC „DRUMURI MUNICIPALE ” S.A.
 

Comentarii

comentarii