Acasă Actualitate CES nu a reuşit să dea niciun fel de aviz pe scrisoarea...

CES nu a reuşit să dea niciun fel de aviz pe scrisoarea către FMI

371
DISTRIBUIȚI

Sindicatele şi patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), în care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.
Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări.
Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există o avizare, favorabilă sau nefavorabilă. Şedinţa plenului CES s-a amânat pentru lunea viitoare.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.
După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Comentarii

comentarii