Acasă Actualitate Cetăţenii din zona Continental AP au cotestat autorizaţia APM Timiş

Cetăţenii din zona Continental AP au cotestat autorizaţia APM Timiş

DISTRIBUIȚI

Luni, 15 februarie
“Am constatat faptul că soluţia adoptată de d-voastră este lipsită de fundament şi obiectivitate”, susţin oamenii. APM Timiş a transmis că va da verdictul după 1 martie.
Grupul de Iniţativă în Promovarea Opiniei Publice (GIPRO) Timişoara, în numele celor 10.000 de locuitori din zonă, a depus, luni, 15 februarie, la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Timiş contestaţia împotriva deciziei prin care APM Timiş a hotărât acordarea, în 18 ianuarie 2010, a autorizaţiei de mediu cu program de conformare pentru SC Continental AP Timişoara. “Analizând cu atenţie procesul decizional care a precedat luarea deciziei de emitere a autorizaţiei de mediu pentru firma Continental AP (procesele-verbale ale şedinţelor CAT ), am constatat faptul că soluţia adoptată de d-voastră este lipsită de fundament şi obiectivitate, fiind în contradicţie flagrantă cu starea de fapt evidenţiată pe parcursul şedinţei de analiză tehnică”, susţine GIPRO în document.

Risc pentru sănătatea oamenilor

Cetăţenii de la Pădurea Verde sunt foarte supăraţi şi susţin că niciuna dintre sugestiile sau propunerile primite de la ei nu a fost inclusă în programul pentru conformare. Oamenii mai susţin că nu se precizează în ce măsură soluţiile propuse pentru conformare au aptitudinea de a elimina şi poluarea olfactivă a zonei rezidenţiale din proximitatea operatorului economic. O barieră naturală de copaci are nevoie de minim 15 ani pentru a începe să îşi îndeplinească rolul, însă este insuficientă şi ineficientă, în situaţia dată, când se dă undă verde unei surse de poluare căreia nu i-a fost configurată ştiinţific capacitatea de poluare şi efectele acesteia pe termen mediu şi lung. “Pentru aceste motive, GIPRO a solicitat admiterea contestaţiei şi anularea deciziei de emitere a autorizaţiei de mediu. O eventuală nouă solicitare de obţinere a autorizaţiei de mediu formulată de operatorul economic trebuie să fie urmată de o analiză pluridisciplinară temeinică, cu implicarea tuturor actorilor relevanţi – autorităţi locale -urbanism – autorităţi de mediu, sănătate publică, specialişti (chimişti, oncologi, neonatologi, silvicultori, hidrologi), operator economic, reprezentanţi ai societăţii civile -în condiţii de transparenţă. În situaţia ignorării solicitării legale, GIPRO îşi rezervă dreptul de a aprecia autorităţile şi persoanele plătite pentru a respecta legea, în deplină responsabilitate pentru coparticipaţie la deprecierea calităţii mediului şi creşterea indicelui de risc asupra sănătăţii şi vieţii populaţiei din Timişoara”, susţine GIPRO.

Se mai primesc contestaţii până în 1 martie

APM Timiş a transmis că, în data de 15 februarie, a fost înregistrată contestaţia GIPRO, iar până în data de 1 martie se mai primesc şi alte contestaţii. După această dată, Comisia de Analiză Tehnică (CAT) le va analiza şi va da verdictul. În cadrul şedinţelor CAT, din data de 7, respectiv 14 octombrie 2009, s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu cu program pentru conformare pentru Continental AP, iar în şedinţa CAT din data de 18 ianuarie 2010, s-a acceptat proiectul programului pentru conformare şi s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu. Detalii pe site-ul www.apmtm.ro. APM Timiş a impus măsuri de conformare a Continental AP pentru această autorizaţie de mediu. Crearea unui sistem de ventilaţie accelerată forţată, pentru a asigura o mărire a cantităţii de aer exhaustat din aria de vulcanizare, precum şi mărirea vitezei de evacuare a acestuia, cu termen până în septembrie – octombrie 2010. Cetăţenii susţin că acest sistem va agrava şi mai tare poluarea, fiindcă mirosurile şi noxele vor fi împrăştiate pe o rază mai mare.  De asemenea, firma germană trebuie să planteze o barieră naturală – vegetaţie înaltă – copaci din esenţele tei şi carpen, în zonele perimetrale fabricii (zona 1 şi zona 2), până în aprilie 2010, dar şi în zonele 3 şi 4, până în mai 2011.

Comentarii

comentarii