Acasă Actualitate „Cheltuielile cu asistenţa socială nu trebuie să scadă”

„Cheltuielile cu asistenţa socială nu trebuie să scadă”

DISTRIBUIȚI

Intenţia Guvernului Boc de a reduce indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, condamnată de organizaţiile umanitare

Guvernul Boc V pregăteşte o ordonanţă de guvern prin care se doreşte şi scăderea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi pentru familiile care întreţin cu handicap, dar şi normarea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap la două persoane cu handicap grav asistate, precum şi retribuirea acestora prin indemnizaţie şi nu prin contract individual de muncă. Zeci de fundaţii, asociaţii şi organizaţii protestează faţă de aceste potenţiale măsuri, mai ales în condiţiile în care, în România, doar 1 % din adulţii cu dizabilităţi mentale au un loc de muncă şi se poate spune că îşi pot purta singuri de grijă.

 „Nu le luaţi dreptul la existenţă!”, protestează Fundaţia Pentru Voi Timişoara, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile Bucureşti, Fundaţia Alpha Transilvania, Federaţia Incluziune România şi alte zeci de asociaţii. 
“Nu le luaţi dreptul la existenţă!” 
În contextul în care procentul din PIB cheltuit în România pentru protecţie socială este la jumătate faţă de media statelor europne, în condiţia în care criza economică nu pare să fie “speriată”  de măsurile Guvernului Boc, protestatarii susţin că reducerea indemnizaţiilor ar însemna, practic, condamnarea la moarte a persoanelor cu dizabilităţi. “A reduce indemnizaţiile înseamnă a condamna persoana cu dizabilităţi a rămâne la mila familiei, a rudelor sau a fi abandonat în sistemul public de protecţie socială. Iar în sistemul public de protecţie socială, costul standard pentru persoana cu dizabilităţi internată este de 26.163 lei/an în cazul persoanelor adulte şi 27.447 lei/an pentru copii cu dizabilităţi, cost mult mai mare decât orice indemnizaţie acordată persoanei cu dizabilităţi şi/sau familiei acesteia. 
Măsurile preconizate afectează în cea mai mare măsură persoanele cu dizabilităţi grave. În condiţiile în care politica guvernelor succesive ale României a fost aceea de a stimula angajarea membrilor familiei ca şi asistent personal al persoanei cu handicap grav în detrimentul formării şi angajării de asistenţi personali profesionişti, calificăm măsurile preconizate referitor la retribuirea şi angajarea asistentului personal al persoanei cu handicap grav ca fiind nerealiste. 
 
Solicităm Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să ţină cont de faptul că persoanele cu dizabilităţi sunt una dintre cele mai defavorizate categorii sociale din România. 1% din persoanele adulte cu dizabilităţi mentale au un loc de muncă. Accesibilitate, incluziune, locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi sunt mai mult concepte teoretice decât realitate în România zilelor noastre. Nu le luaţi şi dreptul la existenţă!”, spun fundaţiile, asociaţiile şi organizaţiile care semnează protestul. 
 

Comentarii

comentarii