Acasă Cultura Chiar în seara de Revelion 2019, spectacol celebru, la Opera Română Timișoara....

Chiar în seara de Revelion 2019, spectacol celebru, la Opera Română Timișoara. Veniți!

1192
DISTRIBUIȚI

În ultima seră a anului 2018, înainte de Revelion 2019, de la ora 18.00, Opera Română Timișoara va pune în scenă una dintre cele mai celebre opere ale lui Johann Strauss fiul – Liliacul – sub conducerea muzicală a lui Peter Oschanitzky.

Iată cum este prezentată acțiunea: În casa familiei Eisenstein se întâlnesc câteva din personajele principale. Dr. Falke, prietenul domnului Gabriel Eisenstein, pune la cale o farsă, pentru a se răzbuna pe Gabriel, pentru o poveste mai veche, când acesta, după un bal mascat, l-a lăsat pe Falke beat într-o grădină publică, îmbrăcat în costum de liliac, spre batjocura mulțimii, motiv pentru care lui Falke i-a rămas porecla de „Dr. Liliac”. Ca urmare, face să parvină câte o invitație la balul Prințului Orlofsky, lui Gabriel, soției acestuia, Rosalinda și Adelei, nostima subretă a familiei, din partea surorii sale, balerina Ida. Dar, începând cu noaptea Anului Nou, Gabriel are de ispășit o pedeapsă de pe urma unui proces de ultragiu, pierdut de bâlbâitul avocat Blind. Falke îl convinge însă să se îmbrace elegant, pentru întâlnirea cu „șoriceii” (cum numea Gabriel, cândva, balerinele), de la pușcărie, de fapt de la balul prințului. Adela, la rându-i, după câteva minciuni, nu tocmai bine ticluite, reușește să plece la bal, mai ales că, Rosalinda trebuia să rămână singură, pentru a face față insistențelor lui Alfred, un prieten mai vechi. Când vine Frank, directorul închisorii, să-l ia pe Gabriel pentru ispășirea pedepsei, confuzia este creată: Alfred trece drept Gabriel și este de acord, pentru a salva reputația Rosalindei, să meargă la pușcărie. Rosalinda, la rându-i, găsește invitația la balul lui Orlofsky, lăsată de Dr. Falke. Hotărârea este luată: va merge la bal, cum i se sugerează în scrisoare, pentru a vedea unde-și petrece Gabriel prima noapte de arest -se arată în caietul de prezentare.

Regia artistică, decorurile şi costumele aparțin lui Mario de Carlo. Soliştii baletului: Manuela Ardelean, Eva Danciu, Irina Iordache, Alina Mihai, Andreea Mihalic, Alexandru Pîntea, Darius Agrima, Teodor Pătrașcu, Flavius Popa, Sergiu Bîtoancă.

Își vor da concursul corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

 

 

 

Comentarii

comentarii