Acasă Actualitate Chirurgia cataractei în pregătire de vârf, la Timișoara. Participă oftalmologi din România,...

Chirurgia cataractei în pregătire de vârf, la Timișoara. Participă oftalmologi din România, Serbia și Ungaria

DISTRIBUIȚI

Timișoara găzduiește, în perioada 17-19 noiembrie, manifestarea științifică internațională “Curs practic de chirurgie a cataractei și complicațiilor acesteia”, la care participă Medicii chirurgi oftalmologi  sunt din România din Serbia și din Ungaria.

Acesta este un eveniment științific ce se desfășoară sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” și este coordonat de prof. univ. dr. Mihnea Munteanu, șeful Disciplinei de Oftalmologie din cadrul UMF “Victor Babeș” Timișoara, și prof. univ. dr. Horia Stanca, de la UMF “Carol Davila” București.

În coordonarea cursului, alături de aceștia se află invitați din Germania – prof. univ. dr. Ramin Khoramnia și prof. univ. dr. Gabor Scharioth, din Italia – prof. univ. dr. Francesco Boscia, și din Elveția – prof. univ. dr. Franz Fankhauser.

Eu aduc la Timișoara cele mai noi tendințe în tratamentul chirurgical al cataractei și conferențiază despre metode moderne de sutură corneană în chirurgia oculară.

Prof.univ.dr. Mihnea Munteanu, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, a explicat:

“Chirurgia cataractei rămâne cea mai frecventă procedură chirurgicală din sfera oftalmologiei și pentru majoritatea tinerilor colegi oftalmologi ea reprezintă o prioritate în ceea ce privește tehnicile de chirurgie oftalmologică. Cu asta ar dori să înceapă”.

La prestigiosul eveniment științific participă două categorii de medici în total o sută de persoane. 50 de participanți care fac, practic, două zile de proceduri, și alți 50 care iau parte, în a treia zi, la prezentările științifice.

“Ne-am oprit la acest număr pentru că, dincolo de el, considerăm că nu putem lucra individual cu fiecare participant”, a mai spus prof.univ.dr. Mihnea Munteanu.

Cursanții pot exersa toate tehnicile prezentate pe microscoape puse la dispoziție de Centrul de Laparoscopie și Microchirurgie “Pius Brânzeu” din Timișoara. Un element de noutate îl constituie utilizarea unui simulator chirurgical de tip realitate virtuală (Eyesi Surgical simulator®) ce conferă manifestării caracteristica unui eveniment de avangardă în domeniu.

“Cursul acesta este unul dintre foarte puținele de acest tip organizate în această zonă a Europei și oferă ca element deosebit lucrul propriu-zis atât pe ochi de porc, cât și pe simulator 3D, cât și pe mulaje de ochi foarte speciale, deci cursanții au trei module de lucru. Și este deosebit că pentru că acești cursanți învață procedurile pe ochi apropiați ca structură celui uman”, a concluzionat prof.univ.dr. Mihnea Munteanu.

Medicii chirurgi oftalmologi  sunt din România din Serbia și din Ungaria.

Simptomele mai evidente apar atunci când cataracta devine mai matură și ocupă mai mult din cristalin.

E vorba de vedere încețoșată, vederea unei imagini duble, sensibilitate crescută la lumină (farurile care se apropie noaptea, zăpadă), aveți nevoie de mai multă lumină când citiți sau culorile strălucitoare sunt percepute ca fiind decolorate sau galbene.

Cataracta este procesul prin care cristalinul natural al ochiului devine tulbure. Proteinele din cristalin se descompun și fac ca lucrurile să arate neclare, cețoase sau mai puțin colorate. Pe măsură ce cristalinul se opacifiază, odată cu vârsta, acesta nu mai lasă să treacă o parte din lumină, ceea ce duce la o vedere neclară.

Cataracta este responsabilă pentru 51% din pierderile de vedere la nivel mondial.

Consultați imediat oftalmologul dacă vă confruntați cu schimbări vizuale bruște precum vederea dublă sau disconfort la nivelul ochilor – îndeamnă specialiștii.

Comentarii

comentarii