Acasă Actualitate Chirurgie II Timişoara – locul premierelor medicale din România

Chirurgie II Timişoara – locul premierelor medicale din România

DISTRIBUIȚI

În prezenţa a 80 de medici chirurgi din Serbia, Timişoara, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Constanţa, Arad şi Oradea, joi, 25 noiembrie, de la ora 18, la Hotel Continental Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara a marcat trei evenimente: deschiderea celei de-a cincia ediţii a Conferinţei de Chirurgie Româno-Sârbă, 90 de ani de chirurgie românească în Timişoara şi 65 de ani de activitate a Clinicii II Chirurgie, din cadrul SCJU Timişoara. Aici au avut loc multe premiere medicale naţionale, dintre care amintim: în anul 2007, la Chirurgie II, se efectuează în premieră naţională prima esofagectomie totală toracoscopică urmată de reconstrucţia esofagiană cu tub gastric confecţionat laparoscopic (prof. dr. Lazăr Fulger, conf. dr. Duţă Ciprian). În luna martie 2008, echipa formată din dr. Ciprian Duţă, dr. Fulger Lazăr şi conf. dr. Goldiş Adrian efectuează prima apendicectomie transvaginală din România la om.

Servicii medicale pentru tot Banatul

“SCJU Timişoara are o valoare deosebită prin medicii cadre universitare care activează aici şi fac parte dintr-o universitate de medicină cu tradiţie în Timişoara. Din punct de vedere profesional a dat valori mari recunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Suntem într-un moment foarte important”, a declarat dr. Gheorghe Nodiţi, directorul SCJU Timişoara.
Serviciul de Chirurgie Orăşănesc se înfiinţează sub administraţie românească în 1919 şi este preluat de către dr. V. Cândea, absolvent al Facultăţii de Medicină de la Budapesta. El s-a întors în România după unire şi reorganizează asistenţa medicală şi cea chirurgicală în mod special. Achiziţionează, în 1920, un imobil (Sanatoriul Bega), în care va înfiinţa Serviciul Orăşenesc de Chirurgie. Dr. V. Cândea moare în 1936 din cauza unui TBC pulmonar, iar serviciul este preluat de dr. I. Mureşan. Odată cu înfiinţarea Universităţii de Medicină din Timişoara, el este numit profesor de chirurgie şi conduce Clinica II Chirurgie până în 1968, după care prof. dr. C. Caloghera preia conducerea Clinicii, până în 1992. Spitalul înfiinţat de V. Cândea a asigurat urgenţele pentru tot Banatul, atât pentru patologia chirurgicală, cât şi pentru patologia ortopedică, urologică, neurochirurgicală, ca serviciu unic, până în 1974, odată cu punerea în funcţie a Spitalului Judeţean, unde Clinica II de Chirurgie îşi mută activitatea, din vechiul sediu al “Spitalului Bega”.

Chirurgie II… o şcoală chirurgicală
 
Odată cu pensionarea prof. dr. docent C. Caloghera în 1992, clinica este condusă de prof. dr. Doru Bordoş.
Clinica II Chirurgie a fost o şcoală chirurgicală în care s-a format o bună parte a chirurgilor care activează în partea de vest a ţării. Aici şi-au câştigat experienţa chirurgicală în cursul stagiilor de internat, externat şi rezidenţiat o serie de specialişti de prestigiu a unor discipline chirurgicale a UMF Timişoara. Anual, în medie, 2.400 de operaţii au loc la Clinica II-a Chirurgie. La Revoluţia din Decembrie 1989, Clinica a fost prezentă în corpore la serviciul de urgenţă asistând răniţii, victime ale represiunii. Aici au fost trataţi 61 de răniţi cu plăgi împuşcate complexe, la care s-au înregistrat 14 decese. Odată cu finalizarea lucrărilor de amenajare a Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie Pius Brânzeu, activitatea acestuia este coordonată de Clinica II Chirurgie având ca director pe prof. Bordoş Doru, director adjunct chirurgie laparoscopică prof. dr. Lazăr Fulger şi director adjunct microchirurgie prof. dr. Ionac Mihai. Aici, din anul 2000, Clinica II Chirurgie organizează cursurile de chirurgie laparoscopică (intensive şi avansate) la care au fost pregătiţi până în prezent 316 chirurgi din 13 ţări având ca şi profesori invitaţi personalităţi de prestigiu ale chirurgiei internaţionale. Începând cu anul 2006 în cadrul catedrei XX Chirurgie se constitue disciplina clinică de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie condusă de prof. dr. Ionac Mihai, iar în urma desprinderii acesteia şi constituirii unei noi secţii clinice, Clinica II Chirurgie va funcţiona cu 65 de paturi. Membrii colectivului Clinicii II Chirurgie activează în societaţi ştiinţifice din întreaga lume.

Comentarii

comentarii