Acasă Actualitate Cici Manolache, antrenorul timișorean care a scris istorie în fotbalul african, a...

Cici Manolache, antrenorul timișorean care a scris istorie în fotbalul african, a împlinit 86 de ani

DISTRIBUIȚI

Ciceroni Manolache, Cici, cum îl cunosc iubitorii fotbalului, s-a născut în 16 mai 1936. A început să joace fotbal în 1950, la Reșița, iar ca jucător a evoluat la echipele FCM Reșița, Știința Timișoara, Farul Constanța, Poli Timișoara, CFR Timișoara și UMT.

În 1971 și-a pus ghetele în cui și a devenit antrenor la numai 35 de ani. După o scurtă perioadă la CFR, Cici a ajuns să antreneze în Republica Congo. 

“Cei de la Federația Română de Fotbal au vrut să detașeze un antrenor acolo, să preia naționala Congoului, dar fiind prea departe nu s-a dus nimeni. Astfel m-am oferit eu”, își aduce aminte Manolache. A preluat echipa campioana Club Atletic Renecace Egalon Brazzavill.

“La acea vreme, toate posturile cheie erau ocupate de albi. Toate echipele aveau antrenori europeni. Congo era o țară cu extrem de multe bogății: diamante, potasiu, cupru, aur, petrol, astfel că trăiam ca niște boieri. Eu locuiam într-o casa cu șapte camere. Aveam un hotel întreg închiriat când mergeam cu echipa undeva”, mai povestea antrenorul. 

Liga Campionilor cu Cara Brazzavill  

Cel mai important trofeu câștigat a fost echivalentul Ligii Campionilor de astăzi, pe când antrena echipa din Brazzavill. În 1975, a preluat naționala statului Congo, cu care a realizat cea mai bună performanță a statului african, un loc patru la Cupa Națiunilor. 

După ce a expirat contractul de un an, cu naționala statului Congo, Cici Manolache a revenit în țară și a preluat banca tehnica a celor de la UTA, pentru ca la finalul sezonului să preia UMT.

“Opt etape nu ne-a bătut nimeni. Atunci am primit o ofertă de la Reșița. Au pus pe canapea 100.000 de lei. Asta însemna două autoturisme Dacia”, mai povestește Cici Manolache. 

Nu a stat nici la Reșița mai mult de un an. A revenit la Timișoara și a preluat Politehnica, tot pentru un sezon.   

Aventura din Libia

Manolache și-a făcut apoi din nou bagajele și a călătorit în Libia, la Tripoli. 

“Am antrenat acolo doi ani. Câștigul cel mare cu care am rămas este ce am văzut. Era o perioadă extrem de frumoasă. Trăiam pe picior mare. Cu Gadafi nu m-am întâlnit, însă vorbeam des cu premierul Abdul Salam. Din păcate era o perioadă în care nu aveam meciuri oficiale internaționale”, declara Manolache. 

Dacă în perioada africană a vorbit limba franceză, în cei doi ani petrecuți în Libia, Cici Manolache a învățat limba arabă. 

După ce a revenit din Libia, Manolache a devenit antrenor în Divizia C, la CFR Timișoara, iar în timp a antrenat numeroase echipe din ligile inferioare din Timiș. Printre ele Giarmata, Banloc, Cernăteaz, Gătaia, Utvin, Sânnicolau Mare, Diniaș, Sânmartinul Sârbesc, Jimbolia, Grabaț sau Bucovăț.

A rămas cu pasiunea pentru porumbei 

Astăzi, la 86 de ani, Cici Manolache nu se simte grozav. Din cauza pandemiei nu a mai ajuns să fie operat la șold, să-i pună o proteză. Are și o vârstă. 

În afară de meciurile de fotbal de la televizor, Cici Manolache se mai ocupă de o mare pasiune, porumbeii. A avut la un moment dat 120 de porumbei voiajori, fiind înscris într-un club în care se fac diverse întreceri între toţi cei care au astfel de păsări.

Comentarii

comentarii